Annons

Osäkert för Duplantis: "Vet inte om det blir"

Armand Duplantis avslutar sitt succéår på Diamond League-galan i Doha.
Inför den inomhussäsong som väntar efter årsskiftet finns frågetecken, bland annat kring VM i Nanjing.
Friidrott • Publicerad 24 september 2020
Armand Duplantis kunde kosta på sig ett brett leende efter att ha hoppat 6,15 meter, tidernas högsta stavhopp utomhus, i Rom förra veckan. Arkivbild.
Armand Duplantis kunde kosta på sig ett brett leende efter att ha hoppat 6,15 meter, tidernas högsta stavhopp utomhus, i Rom förra veckan. Arkivbild.Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

På fredagen gör svensk-amerikanske stavhoppsstjärnan Armand Duplantis sin avslutande tävling under ett år med världsrekord inomhus (6,18 meter) och tidernas högsta hopp utomhus (6,15) när 20-åringen hoppar under Diamond League-galan i Doha, Qatar.

– Sedan tar han semester, kommer tillbaka till Sverige och är här i några veckor. Sedan ska han väl börja bege sig tillbaka till New Orleans och starta sin grundträning inför nästa säsong då givetvis OS är det stora målet. Men det kommer också säkert bli en del inomhustävlingar i februari och mars, säger Duplantis agent Daniel Wessfeldt.

Annons

För redan nu blickar "Mondo" och teamet runt honom fram emot nästa år då höjdpunkten är OS i Tokyo, som i mars i år flyttades fram till nästa sommar på grund av coronapandemin. I och med att smittspridningen fortfarande ökar runt om i världen råder det osäkerhet kring hur nästa inom- och utomhussäsong kommer att se ut.

"Tre, fyra inomhusgalor"

– I kalendern finns ett VM (inomhus) i Nanjing i mitten av mars men vi vet ju inte om det blir av, det är ju ändå i Kina. Det beskedet kommer nog inte förrän senare vid årsskiftet, vad som händer med det, säger Wessfeldt.

Kina har ställt in eller skjutit upp i princip alla internationella sportevenemang i landet resten av året. Enda undantagen är testtävlingarna inför vinter-OS i Peking 2022.

– Men det kommer ju vara andra tävlingar inomhus, i Tyskland och Storbritannien. Han kommer väl göra en tre, fyra inomhusgalor, det är det han gör och sedan börjar vi ute. Sedan får vi se var, i och med "coronan", och vem som kan arrangera tävlingar. Att det går har vi sett i Stockholm, Monaco och Rom (i Diamond League) till exempel. I värsta fall fortsätter det på det viset.

Bättre än Bubka

Det är en vecka sedan Duplantis hoppade 6,15 vid DL-galan på Olympiastadion i Rom och slog ukrainska legendaren Sergej Bubkas 26 år gamla utomhusrekord (6,14) från 1994. Wessfeldt utesluter inte att Duplantis avslutar säsongen med nya rekord.

– Han hade inte åkt till Doha, utan lagt ner säsongen redan tidigare, om han inte tyckt att det hade varit kul. Att han sedan är världens mest eftertraktade friidrottare är en annan sak, alla sliter i honom och vill betala för att han ska komma dit. Är det en fin kväll, rätt förutsättningar tror jag att han kommer att hoppa högt, men hur högt vet jag inte. Kanske nytt världsrekord igen, "who knows"?, säger Daniel Wessfeldt.

Fakta: Armand Duplantis

Född: den 10 november 1999 i Lafayette, USA (20 år).

Smeknamn: ”Mondo”.

Bor: Lafayette, som ligger cirka 20 mil öster om New Orleans i Louisiana, och i Uppsala.

Familj: Mamma Helena från Sverige och pappa Greg från USA. Storebröderna Andreas och Antoine samt lillasystern Johanna.

Främsta meriter (urval): Världsrekordhållare i stavhopp på 6,18 meter (rekordet sattes inomhus men räknas som övergripande världsrekord). Har även hoppat det högsta hoppet genom tiderna utomhus på 6,15. VM-silver 2019, EM-guld 2018, U20-VM-guld 2018.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons