Annons

Osmanovskis B-prov positivt

FOTBOLL Även B-provet av det dopningstest som landslagsstjärnan Yksel Osmanovski lämnat är positivt. B-provet visade spår av morfin och enligt italienska uppgifter riskerar han två års avstängning.
Sport • Publicerad 8 juni 2001

–Nej, nej. De kan inte göra bort sig så katastrofalt efter de testresultat som vi sett, säger Mats Garle, chef för Huddinge dopinglaboratorium.

Yksel testades positivt i samband med en ligamatch med Bari i mars. Enligt Yksel Osmanovski (bilden) och Bari handlade det om ett misstag i hanteringen. Osmanovski hade tagit ett preparat mot förkylning och klubben hade meddelat detta före testet. Men klubbens läkare skrev ner fel namn på preparatet på den rapport som lämnades in.

Annons

RF:s dopningskommission friade Osmanovski i en egen utredning i förra veckan och Osmanovski fanns med i truppen och var tillgänglig för spel i Sveriges två VM-kvalmatcher, 2–0-segern mot Slovakien i lördags och 6–0-segern mot Moldavien i onsdags. Enligt Expressen, som citerar den italienska nyhetsbyrån Ansa, riskerar nu Osmanovski två års avstängning.

–Det finns ingen möjlighet att få igenom en avstängning. Skulle de stänga av Yksel så är det bara att överklaga till CAS, domstolen i Lausanne, som handlägger alla ärenden inom dopning, säger Mats Garle till TT.

I den rapport som Garle fick i sin hand i förra veckan hänvisade det italienska dopningslaboratoriet till att provet från Osmanovski innehöll kodein och morfin. Man rapporterade på grund av att morfinkoncentrationen var högre än satt gränsvärde. Det italienska laboratoriet rapporterade ett ”icke negativt prov”, en beteckning som Huddinge dopinglaboratorium aldrig skulle använda.

–De rapporterade inte provet som positivt, och så talade de om att de hittat kodein och morfin och att morfinet är högre än gränsvärdet. Det är det som orsakat hela soppan, säger Garle.n

Av Bo Harmby, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons