Övergångsnämnden sätter Mattias Jönssons prislapp

HANDBOLL Mattias Jönssons övergång från IF Hallby till IFK Kristianstad avgörs i övergångsnämnden i augusti. Hallby och IFK låg så långt ifrån varandra man kan komma i en förhandling.
Sport • Publicerad 25 juni 2001
Stanley Cederberg.
Stanley Cederberg.Foto: 
Björn Lindbergh.
Björn Lindbergh.Foto: 

– Jag är så jäkla trött på de här diskussionerna om pengar när det gäller övergångar inom handbollen, säger Ingvar Edvardsson, ordförande i IFK Kristianstad.

När Mattias Jönsson lämnade IFK för Hallby sommaren 1999 betalade Hallby 10000 kronor för niometersspelaren.

Nu vill Hallby ha 150000 kronor när Mattias ska gå tillbaka till IFK.

Låter det rimligt, tycker ni?

Nej, det tycker inte Ingvar Edvardsson heller!

– Det är en otrolig summa! De betalade 10000 för Mattias för två år sedan och nu vill de helt plötsligt ha 150000 för honom, det är ju ganska häftigt, kommenterar Edvardsson.

Vad är ett rimligt att betala för Mattias Jönsson?

– Vi hoppas på att övergångsnämnden kommer att sätta ett pris mellan 50000 och 75000. Det finns ju listor på förbundet vad spelare av olika kalibrar ska kosta, det är bara att titta där så får man en någorlunda koll på läget. Affären Björn Lindbergh har också den gått till övergångsnämnden. Den före detta IFK–spelaren valde Olympic/Viking till nästa säsong men inte heller här har klubbarna lyckats komma överens.

– Jag hatar de här jävla pengarna inom idrotten. Kan vi inte istället skriva vanliga ettårs– eller tvåårskontrakt och sen får spelarna gå gratis var dom vill, det skulle lösa en massa onödiga pengadiskussioner, dundrar Edvardsson.

IFK jämförde med andra prislappar på spelare i Björn Lindberghs klass och satte, precis som Hallby, ett pris på 150000 kronor.

– Det var inte meningen, det var mest för att markera. Vi gav O/V en avbetalningsplan som gick ut på att dom skulle betala 30000 kronor direkt, 30000 i januari och ytterligare 15000 om Björn stannade kvar i klubben längre än så, sammanlagt 75000 kronor alltså, det var vår konkreta prislapp, säger Ingvar.

Och det ville inte Olympic/Viking acceptera?

– Nej, långt därifrån. De ville hyra Björn i ett år för 5000 kronor och det kunde vi bara inte gå med på. Gissningsvis kommer affärerna Jönsson och Lindbergh att jämna ut sig för IFK Kristianstad. Prislapparna på de båda spelarna kommer säkerligen att se ungefär likadana ut.

Även Näsby och Bromölla är inblandade i övergångsnämnden. Stanley Cederbergs övergång från Näsby till Bromölla har inte varit någon dans på rosor.

– Vi låg riktigt, riktigt långt ifrån varandra, säger Christer Carlsson, ordförande i Bromölla.

Vad begärde Näsby för Stanley?

– Det vill jag inte avslöja, säger Christer kort.

Men vad är en rimlig prislapp?

– Någonstans mellan 10000 och 15000.

Och Näsby krävde en betydligt större summa än så?

– Det kan man lugnt säga. Det är enbart Näsby som förlorar på det här, inte vi, avslutar Christer.

Av Marcus Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.