Annons

Oviss väntan för NHL-proffsen

ISHOCKEY STOCKHOLM. Deadline för övergångar i NHL närmar sig – och Mats Sundin har inte hört något. Det är bra. Eller riktigt, riktigt illa.
Sport • Publicerad 6 mars 2001
Mats Sundin har inte hört något. Det är när man inte hört något som man ska oroa sig, säger Torontos lagkapten.Bild: SCANPIX
Mats Sundin har inte hört något. Det är när man inte hört något som man ska oroa sig, säger Torontos lagkapten.Bild: SCANPIXFoto: Har inte hört något.

–Det är när man inte hört något som man ska oroa sig, säger Torontos lagkapten om de intensifierade spelaraffärerna inför stoppdatumet den 13 mars.

Han säger det och skrattar, eftersom Sundin vet att han som Torontos lagkapten förmodligen går ganska säker trots att stoppdatumet för övergångar närmar sig sakta men säkert.

Annons

Men i orden finns ändå en gnutta allvar.

Fråga den före detta Toronto-spelaren Kenny Jönsson.

För ganska precis fem år sedan hade Jönsson inte hört ett knyst när han plötsligt blev uppringd av Torontos dåvarande general manager Cliff Fletcher.

Budskapet:

–Ledsen, Kenny. Du måste flytta till Islanders.

Jönsson blev tyst. Han hade hört orden, men han kunde inte riktigt förstå innebörden. Först när New York Islanders general manager Mike Milbury ringde upp och hälsade honom välkommen klarnade bilden av vad som hade hänt. Kenny Jönsson hade blivit bortbytt utan att någon frågat om hans åsikt. En spelaraffär som både Toronto och Islanders hoppades tjäna på innebar ett bryskt uppvaknande i den verklighet som proffsidrotten befinner sig i idag, en värld där spelare är varor och NHL-klubbarnas general managers är butiksägarna som skickar dem emellan sig.

–Det var ett jobbigt besked, säger Kenny Jönsson till TT.

–Det kom från ingenstans, jag hade inte anat nånting.

Nu, inför årets övergångsstopp, är Jönsson ett av de namn som nämnts i rykteskarusellen. Enligt New York Post har Detroit kastat ett öga mot Long Island i jakten på en stabil back inför slutspelet, och Jönsson kan enligt tidningen vara en av dem.

–Men jag vet inte... Mike Milbury har ju sagt att han inte kommer att trada mig, säger Jönsson utan att låta helt övertygad. Milbury är inte känd för att vara någon av ishockeyns största gentlemän, men Jönsson har i alla fall bestämt sig för att inte hetsa upp sig under den närmaste veckan.

Annons

Han vet inte ens om han vill vara kvar. Hans kontrakt går ut efter säsongen, och på ett sätt vore det skönt att komma bort från bottenlaget Islanders.

–Man vill ju vinna något ibland.

Men sett till andra aspekter bli han gärna kvar.

–Jag trivs bra i laget och får spela mycket, och den tryggheten är värd en hel del.

Det har Jönsson fått lära sig att uppskatta.n

Av Jakob Sillén, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons