Pappa Karlsson åter redo

Tobias Karlsson är lagkapten och ”pappa” för svenska handbollslandslaget. Nu är han pappa även privat. När landslaget på tisdagen gick in i den sista förberedelsefasen inför EM i Danmark med ett träningspass i Rosengårds sporthall, var Tobbe Karlsson åter med i den blågula gemenskapen.
Sport • Publicerad 8 januari 2014
Foto: Foto: Mark Hanlon
Tobias Karlsson är tillbaka i den blågula miljön efter att ha blivit pappa. I kväll ställs han och den svenska EM-truppen mot Spanien i Kristianstad.
Tobias Karlsson är tillbaka i den blågula miljön efter att ha blivit pappa. I kväll ställs han och den svenska EM-truppen mot Spanien i Kristianstad.Foto: Foto: Mark Hanlon

129 landskamper har han gjort och vunnit ära och berömmelse i rollen som kapten för det svenska handbollslandslaget.

Men ingen match som Tobias Karlsson medverkat har varit i närheten att ge honom samma adrenalinkick som han upplevde för några dagar sedan.

Då föddes parets första barn.

Att kapten Karlsson skulle avstå från träningsturneringen i Spanien var en självklarhet.

Nästan lika självklart var det att han skulle ansluta till landslaget kort före EM och leda truppen över bron till Danmark.

- Jag har upplevt mycket inom idrotten, men att bli pappa går inte att jämföra med något annat. Det är en fullständig eufori, säger Tobias Karlsson.

Går det att fokusera på handboll med ett nyfött barn som väntar där hemma?

- Jag hoppas det. Så här första dagen är man lite splittrad men jag tror och hoppas att jag ska komma in i det. Allting har ju gått bra med själva födseln.

Han behövs

Att Tobias Karlsson behövs som försvarspolis och kommunikatör blev tydligt under träningsturneringen i Spanien, där försvar och målvakt inte hade något övertygande samarbete. Tobias Karlsson har fortfarande inte sett de tre svenska matcherna, av vilka två förlorades.

- Nej, jag har varit på sjukhus och inte sett någonting. Men jag tänker göra det. Sedan gäller det att utvärdera både vad som har varit bra och dåligt.

Vilka är dina förväntningar på EM?

- Jag hoppas att vi får en OS-känsla i gruppen, vi jobbar på det. Tittar man på laguppställningarna tycker jag inte det finns någon anledning att lägga favoritskapet på Sverige, det finns flera andra länder som kan ta den rollen. Vi trivs med att smyga lite bakom.

Ekdahls skada oroar

Snackisen när landslaget samlades i Malmö på tisdagen var annars Kim Ekdahl du Rietz och den handskada som var påtaglig under matcherna i Spanien. I Rosengårds sporthall deltog Lundagrabben inte i alla övningar och stod i en ständig kontakt med Inge Dahlberg i det medicinska teamet.

Kim ville själv inte uttala sig om sin bandagerade högerhand, utan passade vidare till sjukgymnast Dahlberg.

- Kim har lite ont och har fått ett blåmärke över de små benen i handen. Vi vet inte om det som ger smärtan eller om det är den tidigare skadan han har som är en mjukdelsskada, säger Dahlberg, som i övrigt rapporterade en frisk trupp

Match i Kristianstad

Redan i kväll är det dags för ett nytt möte med Spanien, den här gången i Kristianstads handbollspalats. Sista matchen mot Spanien spelas på torsdag i Baltiska hallen i Malmö.

Förbundskapten Staffan Olsson vill se en utveckling från insatserna under trettonhelgen.

- Jag tycker att vi stegrat oss långsamt och det känns som att det blir bättre och bättre. I de kommande matcherna vill jag se att vi får ut mer av samarbetet mellan målvakt och försvar och att det leder till ett aktivare kontringsspel. Det är jädrigt viktigt för oss. Skulle vi gå bort oss någon gång på vägen får det vara okej, men det viktiga i det här läget är att intentionerna finns. Ett starkt målvakt/försvarsarbete och ett aktivt kontringsspel är prioriterat i Kristianstad och Malmö, säger Olsson.

Maria Sällberg
Jan Ohlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.