Annons

Patricia Holmgren ska ta guld i SM

GYMNASTIK Till helgen tävlar Patricia Holmgren i sitt sjunde SM i truppgymnastik. Hon har aldrig varit sådan favorit till guldet som nu. – Det är klart siktet är inställt på medalj, säger 22-åringen, som nu tävlar för Malmöklubben Motus.
Sport • Publicerad 13 juni 2001
Före detta Gymtextjejen Patricia Holmgren ska i helgen ta SM-guld med Malmöklubben Motus.
Före detta Gymtextjejen Patricia Holmgren ska i helgen ta SM-guld med Malmöklubben Motus.Foto: Full fart mot SM-guld.

Inför SM är Motus – tillsammans med Uppsalaflickorna och möjligtvis Splitt från Ystad – tippade som guldfavoriter.

Både på damsidan, i mixedklassen – och med herrlaget som med SM gör sin första tävling tillsammans.

Annons

– Herrlaget är väl jokern vi har, men både för damlaget och för mixedlaget har det gått väldigt bra på sistone, säger Patricia Holmgren. Motus damlag vann senaste deltävlingen i Svenska Cupen i Stockholm för några veckor sedan, och tog dessutom hem NM-silver veckan efter. Mixedlaget – med Åhustjejen Elin Alfonsson – är regerande svenska mästare och har ett EM-silver från i höstas på meritlistan.

Så visst är det bara medalj som gäller när SM går på hemmaplan:

– Vi vill ha åtminstone två av lagen i The Winners Final, säger Patricia Holmgren.

The Winners Final är den stora avslutningen på lördagen, dit de tre bästa i varje disciplin kvalificerar sig. För första gången någonsin ska alla gymnastikens sex discipliner göra upp om SM-medaljerna under en och samma tävling.

– Det ska blir riktigt roligt, det kommer att göra att det blir mycket folk på läktarna. Fast att köra SM på hemmaplan känns lite nervöst... det skapar ju alltid en extra press, säger Patricia.

Patricia Holmgren kommer ursprungligen från Gymtex i Broby – pappa Tex är tränare och drivkraft i föreningen och Patricia har följt i pappas fotspår.

När 22-åringen började studera till lärare i Malmö blev resorna hem dock för långa, och Patricia bytte klubb till Kämpinge. När det damlaget splittrades hamnade hon i Motus.

Och några gamla klubbkompisar har hon faktiskt med sig i laget:

– Både Elin Alfonsson, som kommer från Åhus men som även tävlade för oss, och Linda Åberg finns i Motus nu, berättar Patricia. Konkurrensen i laget är dock stenhård. 14 tjejer slåss om de tolv platserna i laget, och av dem kommer sedan bara sex att köra varje redskapsvarv på tävlingen.

Och det är inga lätta varv det handlar om.

Annons

– Vi har nog de svåraste redskapsvarven av alla damtrupperna. Men det är roligt att konkurrensen är hård, och framför allt utvecklande. man lär sig väldigt mycket på att träna med så duktiga gymnaster, konstaterar Patricia.

Friståendetruppen är redan uttagen, men vilka som kommer att köra på de olika varven i matta och hopp lär inte gymnasterna veta säkert förrän dagen de tävlar – det vill säga på fredag.

– Men jag tror att jag kommer att köra åtminstone ett redskapsvarv, säger Patricia.

I många år har Patricia Holmgren haft problem med sin rygg.

Ett tag höll hon upp med gymnastiken i hopp om att ryggen skulle läka, men när problemen aldrig gav med sig så tyckte hon att hon lika gärna kunde köra på.

– Det blir ju inte värre, så jag kan ju lika gärna fortsätta med gymnastiken, säger hon.

Vad är felet?

– Det är det ingen som vet...

nHur länge till kommer du att hålla på då?

– Som det känns nu kommer jag nog aldrig att sluta helt med gymnastiken. Det blir en livsstil...

Annons

Men gymnastik på elitnivå lär det inte bli i all evighet. Det sliter för mycket på kroppen.

Nu tränar Patricia Holmgren fem dagar i veckan.

– I den kvantiteten jag tränar nu har jag inte kört sen jag gick i åttan... alltså för nio år sedan. Men det fungerar, eftersom jag tycker det är precis lika roligt nu som jag tyckte då.

– Nu är det förstås lite annan sak, nu vet man mer vad det egentligen är man satsar på, man är mer målmedveten.

Och målet, det är inte bara SM. SM-resultaten är nämligen ganska viktiga inför uttagningen till EM i Paris.

– Det är klart det är målet. Att komma vidare till EM, säger Patricia.

Av Cecilia Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons