Patrick Jonsson är storfavorit till guldet

AEROBICS Patrick Jonsson är bättre än någonsin. Och värste konkurrenten tävlar i Italien. – Det vore fel att säga att man inte skulle bli besviken om man missade SM-guldet, säger han.
Sport • Publicerad 16 juni 2001

SM-guld 1994, -96, -97, -98 och -00.

Patrick Jonsson har en imponerande svit bakom sig.

Imorgon tar han med all sannolikhet sitt sjätte guld. SM i aerobics avgörs i Malmö och Patrick Jonsson reser till tävlingen som storfavorit till segern.

– Patrick blir bara bättre och bättre. Han har jobbat hårt med sin svagaste punkter och han har ett kanonprogram, säger klubbkompisen Cecilia Svensson. Att utmanaren Lasse Lychnell rest till Italien för att tävla och därmed missar SM försämrar knappast Patrick Jonssons utgångsläge.

– Jag siktar på guld och jag tycker det ser mycket bra ut. Jag har fått vara hel och förutom en del sjukdomar i april och maj, så har förberedelserna varit perfekta, förklarar Patrick Jonsson.

Lagom till SM stiger två färska namn fram på den nationella aerobics-scenen.

De före detta gymnasterna Anders Lareke och Niklas Lendkvist debuterar och kan bli de påläggskalvar svensk manlig aerobics saknat.

– Kul att det kommer några nya. Vi andra kan ju inte hålla på hur länge som helst, skrattar 32.årige Patrick Jonsson.

nBörjar du se slutet på karriären?

– Jag vet inte hur länge jag ska hålla på. Det finns många faktorer som styr. Men så länge som man förbättrar sig och kroppen får vara hel är det roligt att fortsätta. Jag har planerat att vara med i VM i maj-juni nästa år. Sen får vi se.

Årets stora mål är EM i november.

– Det blir en del internationella tävlingar som förberedelse innan dess. Det är då jag tänkt kvalificera mig, det går ju inte att leva på gamla meriter, säger Patrick Jonsson.

På SM-tävlingarna i Malmö får han förstås sällskap av Cecilia Svensson. Men förberedelserna har varit allt annat än perfekta för SM-trean från 1999.

Cecilia Svensson skadade vänsterarmen allvarligt för bara tre månader sedan och efter operationen verkade en SM-start avlägsen. – Jag har egentligen redan tagit min seger. Bara det att jag kan ställa upp trots alla olyckliga omständigheter räcker för att jag ska känna mig nöjd, säger hon.

Armen är långt ifrån färdigläkt, men Cecilia har anpassat sitt program efter förutsättningarna.

– Jag kan tävla utan någon press och det är ganska skönt. Jag fick klartecken för sex veckor sedan och det är inte mycket som jag kunnat göra annorlunda. Jag tänker köra mitt program och sen är jag nöjd, förklarar Cecilia Svensson.

Av Anders Thell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.