Annons

Malmö FF-stjärnan riskerar fängelse

Malmö FF-mittfältaren Sergio Peña åtalas för grovt rattfylleri och olovlig körning.
Eftersom brottet ses som grovt räcker det inte med böter som straffpåföljd, uppger åklagaren.
– Beroende på situationen kan det vara ett kortare fängelsestraff, säger Charlotte Ottosen.
Fotboll • Publicerad 11 maj 2023
Sergio Peña åtalas för grovt rattfylleri. Arkivbild.
Sergio Peña åtalas för grovt rattfylleri. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det var den 18 april som polisen stoppade Peña som misstänktes ha kört för fort. Peruanen greps sedan han uppvisat alltför hög halt av alkohol i ett utandningsprov, 0,65 milligram per liter enligt stämningsansökan. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 0,5 milligram per liter, vilket motsvarar ungefär 1 promille alkohol i blodet.

Orsaken till att åklagare Charlotte Ottosen valde att åtala är att det är fråga om grovt rattfylleri och då måste en domstol ta ställning till vilket straff det ska bli.

Annons

– Har man tillräckligt hög promille så bedöms brottet som grovt och då räcker det inte med böter. Då får man en strängare påföljd. Beroende på situationen kan det vara ett kortare fängelsestraff, säger Charlotte Ottosen.

Erkänner alkoholintag

Andra alternativ i det här fallet är skyddstillsyn eller villkorlig dom och böter, enligt åklagaren.

TT: Kan du redan nu säga vad du kommer att yrka på för straff?

– Nej, det har jag svårt att säga eftersom jag inte har tagit del av personalia. Det beror lite på vad som kommer fram vid rättegången, säger Charlotte Ottesen.

Peñas advokat Abraham Zeito:

– Det är min bedömning att det hade kunnat stanna vid en villkorlig dom med kraftig dagsbot, och då hade man kunnat utfärda ett strafföreläggande. Sedan har åklagaren gjort en annan bedömning som innebär att hon vill få ärendet prövat i en domstol, säger Abraham Zeito till TT.

– Han är ångerfull för det som har skett och nu väntar vi på förhandlingen.

Peña: "Drack 4-5 glas vin"

Det var strax före klockan 23.30 på tisdagen den 18 april som en polispatrull såg en bil komma farandes i hög hastighet på en väg i närheten av Malmö centralstation. Polisen fick snabbt stopp på bilen, som kördes av Sergio Peña. I bilen satt även en kamrat.

I förhör erkänner Peña att han har druckit 4-5 glas vin med kamraten på två olika uteserveringar i centrala Malmö. Han ska även ha ätit middag under kvällen, framgår det i förundersökningen.

Han får frågan om alkoholintaget var utspritt under hela kvällen.

Annons

"Ja, under de 5,5 timmar jag satt där", säger Peña i förhöret.

Han säger att han hade en bilresa på ungefär fem minuter hem till bostaden. Eftersom även hans vän hade druckit alkohol uppger Peña att han fick köra. Varken vid gripandet eller på stationen ansåg polismännen att han uppträdde berusat.

"Och jag ansåg och tyckte som polisen att jag inte var berusad och för att jag var nära min bostad begick jag misstaget att köra hem", säger MFF-spelaren i förhöret.

Trots misstankarna har Peña fortsatt träna och spela. Peruanen har startat för MFF i samtliga sju allsvenska matcher denna säsong. Malmö FF har sagt att man "vidtagit disciplinära åtgärder".

MFF kommenterar inte åtalet

Efter beskedet om att åtal väcks skriver MFF:s vd Niclas Carlnén i ett sms till TT: "Vi har inga ytterligare kommentarer i nuläget".

Att Peña även åtalas för olovlig körning beror på att fotbollsstjärnan har fortsatt att köra med sitt peruanska körkort i Sverige. Om man är folkbokförd i Sverige i längre än ett år måste man ta ett svenskt körkort, uppger åklagaren.

Peña nekar till olovlig körning.

– Han har haft körkortsbehörighet. Han har haft ett peruanskt körkort och efter ett år ska det omvandlas till ett svenskt körkort eftersom han har varit folkbokförd i Sverige såpass länge, men det har han inte vetat om att han måste göra, säger Abraham Zeito.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons