Annons

Pernilla Wiberg är på G i VM

ALPINT ST ANTON, ÖSTERRIKE. Pernilla Wiberg kom på sjunde plats i VM-loppet i super-G. Hennes bästa resultat på drygt ett år, det första resultatet bland de 15 bästa sedan knäskadan. Men har man nio mästerskapsmedaljer är man förstås inte helt nöjd ändå.
Sport • Publicerad 30 januari 2001
Pernilla Wiberg överraskade i super-G och kom sjua. Hennes bästa placering efter knäskadan. Bild: SCANPIX
Pernilla Wiberg överraskade i super-G och kom sjua. Hennes bästa placering efter knäskadan. Bild: SCANPIXFoto: Nära skräll i VM.

–Jag är också lite besviken. Det var ju bara två tiondelar till prispallen och jag siktar alltid på seger, säger hon.

Hon hyllades nästan som en segrare i mål. Inte så konstigt med tanke på att återkomsten efter knäoperationen har varit trög och att det var först på måndagen i St Anton som hon fick ett ordentligt kvitto på att hon fortfarande kan.

Annons

För en dryg vecka sedan kom hon på 17:e plats i super-G i Cortina d´Ampezzo. Det var ett fall framåt och var det som fick Pernilla Wiberg att trots allt åka till VM. Hon kände då att hon började komma ikapp konkurrenterna i styrka och skidkänsla.

Hennes sjunde plats kunde lika gärna ha varit en plats på pallen. Det var oerhört jämnt i toppen och ingen åkare körde helt felfritt.

–Banan var så enkel att det därför blev väldigt jämnt. Det var smågrejor som avgjorde och svårigheten med banan är att den just är så enkel. Man måste vara så väldigt precis, menar Pernilla. Hon körde bra inledningsvis och var snabbast efter halva åket. Hon hade fördel av att starta något senare än toppåkarna eftersom solen då hunnit värma upp snön i överdelen av banan.

–Jag såg på tv att det gick snabbare och snabbare och därför var jag väldigt positiv vid starten. Jag tyckte att jag nästan kom väl snabbt in i första kurvan. Sen åkte jag inte helt perfekt i de tre kurvorna på slutet, jag fick en miss i ingången till den sista.

Trots att hon inte var helt nöjd med placeringen är hon mycket positiv inför fortsättningen av VM – störtloppet på söndag.

–Det var kul att skidorna gick så bra i dag, det känns positivt inför störtloppet. Det känns bättre för varje dag jag åker skidor. Att den här banan var så störtloppslik gör att det inte kommer att bli så stor skillnad till störtloppet. Vi startar bara lite längre upp i backen och får med några hopp också. Den 30-åriga fransyskan Regine Cavagnoud skadade knät svårt på störtloppsträningen i senaste VM, i Vail 1999. Hon kom stärkt tillbaka och den här säsongen har hon vunnit de tre senaste super-G-tävlingarna och var tvåa i de två andra.

–Det var kul att hon fick vinna, som favorit. I VM brukar det ofta vara överraskningar som vinner, tycker Pernilla Wiberg.

–Jag är inte överraskad över segern. Jag har åkt bra i super-G i vinter och visste att jag hade chans att ta medalj. Nyckeln till att vinna i dag var att ta det försiktigt. Jag kände att jag attackerade lite för hårt ibland, säger segrarinnan Regine Cavagnoud.

Hemmanationen har stora förhoppningar på sina åkare. Eftersom Österrike tog alla tre pallplatserna i damernas super-G på VM senast var trycket hårt på österrikiskorna på måndagen.

Ingen av dem höll för trycket. Regerande världscupsegrarinnan Renate Götschl föll och Alexandra Meissnitzer blev därmed bästa hemmaåkare på åttonde plats.

–Jag tror att Götschl misslyckades var för att hon inte klarade av pressen hon hade på sig. Ett sånt misstag som hon gjorde (innerskidan släppte) brukar hon inte göra, menar Cavagnoud.

Av Ingela Ahlberg, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons