Persson sjätte svensken i Rostock

FOTBOLL ROSTOCK. 1996 var Malmö FF-spelaren Joakim Persson en av Sveriges hetare fotbollstalanger. Sex år senare tog han på nytt steget ut en europeisk toppliga och blev en av sex svenskar i tyska Hansa Rostock.
Sport • Publicerad 29 juli 2002

–Jag hade ett bud från Premier League i vintras men jag var skadad vid det tillfället och hade ingen lust att åka över matchotränad. Rostocks bud dök upp lägligt, säger Joakim Persson, som skrivit ett treårskontrakt med den nordtyska klubben. Joakim Perssons fotbollskarriär har varit berg och dalbanelik.

1996 var det upp, och efter en strålande vårsäsong i MFF skrev han kontrakt med italienska Atalanta.

Det blev ingen större succé.

–Jag spelade 13 matcher första säsongen – ingen den andra året, säger Joakim Persson.

Nedåtturen fortsatte trots att mittfältstalangen bytte Atalanta mot IFK Göteborg. Det ställdes höga förväntningar på hemvändaren.

Men Persson och IFK Göteborg fungerade inte speciellt bra ihop.

–Det gick inte bra för laget men det är typiskt – börjar det gå åt ena hållet brukar det fortsätta. Se hur det gått för AIK i år, säger Joakim Persson, som var en av de mest kritiserade spelarna i IFK Göteborg. –Men det var inte så lätt att lyckas i Göteborg. Vi hade inget spel. Egentligen var det rätt konstigt att det gick så illa i Blåvitt. Jag var som bäst tränad när jag var i Göteborg.

Istället var det Danmark som blev räddningen för Joakim Perssons fotbollskarriär. Efter de två tunga åren i IFK Göteborg hamnade han i Esbjerg 2000.

Där fungerade det mesta mycket bättre.

–Jag fick spela ungefär som Tobias Linderoth i landslaget – en defensiv roll centralt på mittfältet, säger han. Men trots succén i Esbjerg erbjöds Joakim Persson bara kontrakt året ut, och han blev därefter Bosmanfall och fri att lämna klubben.

I år blev han det senaste svensktillskottet i Rostock tillsammans med Helsingborgs forward Rade Prica.

Från TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.