Annons

Peter Schmeichel tar farväl på Parken i Köpenmhamn

Sport • Publicerad 25 april 2001

FOTBOLL. Det är dags för den sista räddningen. Snart tystnar vrålet som reser nackhåren på utskällda försvarare. På onsdagskvällen tar 40000 danskar farväl av Peter Schmeichel.

Den väldige målvakten, han med dasslock till nävar och en trut i klass med ett brevinkasts bredd, hyllas på ett fullsatt Parken i Köpenhamn när Danmark möter Slovenien.

Annons

Peter Schmeichel gör sin 129: e landskamp.

Den absolut sista.

Den danska landslagsfotbollen rymmer många hjältar, som den lille och känslige Allan Simonsen, tuffingen Preben Elkjaer, bollgenierna bröderna Michael och Brian Laudrup och den hjulbente liberon Morten Olsen, nu förbundskapten.

Han är älskad och han är hatad, men mest av allt är han fruktad, av motståndare som medspelare.

Inte alltid uppskattat – men alltid gjort för lagets bästa. Så inför sin landslagspension är Schmeichel densamme. En match är en match, må så vara den sista.TT

Jag måste vara professionell, även om pressen offrar mycket uppmärksamhet på mig, så handlar det om en viktigt landskamp mot Slovenien, sade Schmeichel till den danska nyhetsbyrån Ritzau under landslagssamlingen i Vedbaek utanför Köpenhamn. Hur viktig Peter Schmeichel varit för Danmark intygar förre förbundskaptenen Bosse Johansson.

–Det är nog tur för Danmark att de haft honom i målet. Peter spelade en väldigt central roll när danskarna vann EM 1992. Han har räddat Danmark många gånger. Jag tror många minns honom just för det och naturligtvis också för hans år i Manchester United, sade Johansson till TT tidigare i vintras.

Det var i februari Schmeichel chockade den danska nationen med beslutet att sluta i landslaget.

Han tänker inte ändra sig.

–Allt har ett slut. På kort sikt kommer jag att sakna det, men jag är helt säker på att jag i längden kommer att vara glad över beslutet. Jag kunde självklart ha spelat till sommaren, men det är lika bra att spela in en ny målvakt redan nu. –Jag gläder mig åt att få lite mera plats för mig själv och familjen i vardagen. Jag har levt mitt liv i flygplan, bussar och på hotell, så nu blir det skönt att bland annat få spela golf, sade Schmeichel.

Annons

Peter, 38 i höst, spelar ett år till i Sporting Lissabon. Vilken väg livet sedan tar återstår att se. Men det får gärna föra honom tillbaka till England.

Schmeichel har inget emot att nämnas som Sir Alex Fergusons ersättare som manager i Manchester U.

–Jag vill ha det jobbet. Senare i livet vill jag jobba som ledare och jag har alltid satt upp mål för mig själv. Att bli manager i United är det största jobbet inom fotbollen så det är det som jag har som mål.

Han är beredd att vänta länge.

–Jag kommer inte att vara i närheten av det jobbet på 10

–15 år.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons