Annons

Peter Stjernberg slog till – tog sin tredje SM-titel

BROTTNING –Härligt, härligt! Jag är så himla glad… Ore-brottaren Peter Stjernberg ville ta alla i famn sedan han tagit sin tredje SM-titel under en karriär som kan betecknas som en berg- och dalbana med många stora toppar men också många djupa vågdalar.
Sport • Publicerad 2 april 2001
Peter Stjernberg tog sitt första SM-guld 1988 – i går slog han till igen. SM-guld nummer tre kom i Lidköping efter finalseger mot Örgrytes Urban Holm. Bild: PER ROSENQVIST
Peter Stjernberg tog sitt första SM-guld 1988 – i går slog han till igen. SM-guld nummer tre kom i Lidköping efter finalseger mot Örgrytes Urban Holm. Bild: PER ROSENQVISTFoto: Svensk mästare.

Han var nederlagstippad i semifinalen mot Lidköpings Daniel Abelsson men vad hände då?

–Jo, jag fick in en perfekt lindéna och vann på fall efter 45 sekunder, konstaterade ”Stjernan” belåtet.

Annons

Finalen skulle utkämpas mot 24-årige Urban Holm, Örgryte. Abelsson tippade före matchen:

–Holm vinner. Han är starkare än Stjernberg rent fysiskt.

Men man ska aldrig göra upp räkningen när Stjernberg är ena parten på mattan.

Ore-brottaren blev nerdömd i parterr och följde med på en lyftrullning och hamnade i underläge med 0–3. Var matchen avgjord nu?

–Nej, det hade jag inte tänkt mig, säger Peter. Jag lät honom faktiskt rulla mig. Jag vet att Holm lätt blir ivrig och lite slarvig och det tänkte jag utnyttja. Det gjorde ”Stjernan”. Han fick in en parad och vann på fall. Han höjde både armarna över huvudet och rusade runt på mattan, signalerande sin tredje SM–triumf.

Genombrottet kom i Haparanda 1988 då han vann finalen i 52-kg-klassen över favorittippade Pierre Dikanda, Lidköping, blott 17 år gammal.

SM-guld nummer två kom i Göteborg 1993 då han finalslog Peter Cederholm, BK Ore. Då brottades Stjernberg för Örgryte.

Förra året var han på vippen att kvalificera sig för OS, men föll i den sista kvalmatchen vid EM i Moskva. Tänker han satsa internationellt igen?

–Blir jag uttagen till EM i Istanbul i mitten av maj i 58-kg-klassen så ställer jag upp, men inte i 63-kg-klassen, säger ”Stjernan”, som fortsätter:

–Jag jobbar mer än heltidpå min målerifirma i Hässleholm och har inte tränat lika intensivt som förr om åren, men jag håller igång som aerobicsintruktör en gång i veckan.

Annons

Leo Mylläri, förbundskaptenen, säger:

–Vi åker till Turkiet för en turnering kommande veckoskifte. Därefter tar jag ställning till EM-truppen, men visst är Stjernberg med sin spektakulära stil ett intressant namn.

Att världsbrottaren Martin Lidberg tog sitt tionde raka SM-guld var inget ovanligt. Det ovanliga var att Martin finalslog lillbrorsan Jimmy i 97 kilo.

– Första gången vi möttes och jag ville visa vem som är bäst i familjen, sade Martin efter 11–5-segern.

Storpubliken, 1000 personer, i Idrottens Hus i Lidköping fick se fyra ojämna och fyra jämna finaler.

I 97 kilo möttes bröderna Martin och Jimmy Lidberg, som båda tävlar för Spårvägen.

– En märklig känsla att gå upp mot Jimmy. Det är första gången vi möts och det var svårt att ge 100 procent när Jimmy står på andra sidan, sade Martin. n

Av Thure Petersson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons