Petra backar inte för extremskidåkning

ALPINT Hon är Åhustjejen som satsade på en slalomkarriär. Hon tillhörde Sverigeeliten, men tröttnade och slutade tvärt 1994. Nu, sju år senare, är Petra Klingheim tillbaka i hetluften. Som ett svenskt hopp i extremskidåkning. –Det är lite friare, det handlar mer om att njuta, utforska, prova och testa. Det passar min läggning lite bättre, säger Petra.
Sport • Publicerad 5 april 2001
Åhustjejen Petra Klingheim satsade på en slalomkarriär, men tröttnade. Nu, sju år senare, är tillbaka som ett svenskt hopp i extremskidåkning.Bild: PETER ÅKLUNDH
Åhustjejen Petra Klingheim satsade på en slalomkarriär, men tröttnade. Nu, sju år senare, är tillbaka som ett svenskt hopp i extremskidåkning.Bild: PETER ÅKLUNDHFoto: Svenskt hopp.

I går var hon hemma i Åhus och Kristianstad på en blixtvisit.

Redan i dag åker hon tillbaka till Östersund där hon studerar och åker skidor.

–Jag måste träna, förklarar hon.

Hon har nämligen nyligen inlett en ny karriär som extremåkare.

Det handlar, precis som det låter, om extrem, avancerad skidåkning i kuperad och opistad terräng.

Extremskidåkning bedöms efter olika svårighetsgrader där domarna tittar på fyra-fem olika kriterier. Skidåkningen är avancerad – och nog inget en vanlig Svensson ska ge sig på.

Men skånskan Petra Klingheim stortrivs.

Hon beskrivs som orädd och tuff.

Bra egenskaper som behövs i extremskidåkning.

–Det ger en härlig frihetskänsla, det finns inga måsten, man gör det man känner för helt enkelt, säger Petra, som bara hunnit med en tävling än så länge.

–Jag är fortfarande i startgroparna och min satsning är inriktad mot nordiska mästerskapen vid Riksgränsen den 1 juni. Den tävlingen kommer att avgöra hur jag ska satsa vidare, säger hon.

Men med tanke på att premiären gick extremt bra så tyder det mesta på att Petra har en ljus framtid inom sporten.

–Första tävlingen gick jättebra. Jag blev trea, säger Petra.

Och nu tränar hon för att göra ett bra resultat även vid NM i juni.

–Man siktar alltid på att vinna, men jag är nöjd om jag är topp-tre, säger Petra. Hon har sysslat med skidåkning under stora delar av sitt liv och var bara 16 år gammal när hon beslöt sig för att flytta till Funäsdalen för att kunna lägga all tid på skidåkningen. Året efter stegade hon in på skidgymnasiet i Tärnaby.

Hon tillhörde under en tid de tjugo bästa i Sverige. Såväl som junior som senior.

1994 bestämde hon sig för att sluta med ”portåkningen”.

–Just då var det ruskigt dålig ekonomi. Varken klubbar, företag eller landslag hade några pengar. Sen tyckte jag själv att jag var i gråzonen för att vara för gammal för inte ha kommit längre, berättar Petra.

Jakten på hundradelar var över, men Petra Klingheim fortsatte att umgås med skidfolk och minns väl vad hon tyckte om att åka off pist.

–Då tyckte jag att det var jättetöntigt, skrattar hon. Under ett par åkte hon nästan enbart snowboard och telemark.

Nu är hon tillbaka på skidorna och extremskidåkningen ger henne en obeskrivlig frihetskänsla.

–Jag ångrar inte tiden när jag åkte portar, men hade det här funnits eller jag hade vetat om det hade jag gått över till extremskidåkning mycket tidigare, erkänner hon.

Att det blev först nu beror delvis också på hon hamnade i Östersund.

–I och med att jag bor där fick jag möjlighet att göra det, säger Petra, som bedriver sin träning i Åre.

Sverige är en stor nation inom extremskidåkning och namn som Jesper Rönnbäck och Sverre Liljequist är respekterade namn inom skidvärlden.

På damsidan är återväxten dock lite sämre.

Det ska Petra Klingheim ändra på.

–När jag tävlade i Norge var det bara 15 tjejer som startade, men det är det som är lite lockande att så få tjejer sysslar med det här, säger Petra.n

Av Patrik Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.