Annons

Petter Wijk siktar på junior–VM

CYKEL Talangerna har kommit och gått. Men det är få som orkat nå hela vägen till Sverigeeliten. Degebergatrion Pär Nilsson, Håkan Isacson och Caroline Håkansson är tre undantag. Nu är Vibygrabben Petter Wijk på väg att bli näste cyklist från trakten att slå sig in bland eliten. I helgen var han på landslagsläger i Skara tillsammans med landets allra bästa juniorer.
Sport • Publicerad 6 mars 2001
Årets stora mål för Petter Wijk är VM för juniorer som avgörs i oktober i Portugal.Bild: BOSSE NILSSON
Årets stora mål för Petter Wijk är VM för juniorer som avgörs i oktober i Portugal.Bild: BOSSE NILSSONFoto: Dags för landslagsdebut?

–Vi var åtta herrjuniorer och det var ett ganska givande läger, säger Petter.

–Det var kanske lite för mycket snö och det gjorde att vi fick köra några av passen inomhus...

Annons

Petter var ifjol förste reserv när juniorlandslaget var på en världscupstävling. Det blev aldrig någon debut, men den ska komma i år istället.

–Nu är det jag som är äldst. De killarna som cyklade i landslaget ifjol är alla för gamla i år och nu ska jag visa att jag ska vara med, säger Petter. Årets stora mål är VM för juniorer som avgörs i oktober i Portugal.

Det är dit Petter siktar.

–Det är helt klart mitt stora mål, men då gäller det att visa framfötterna under säsongen. SM i sommar kommer att bli mycket viktigt, menar Petter, som är medveten om att det krävs en hel del slit innan han nått målet.

–Jag satsar stenhårt på cyklingen och som det känns nu så kommer jag att orka göra det också. Visst får man offra en hel del, men det är otroligt roligt med cykel just nu.

Han tränar sex dagar i veckan och för att nå bästa tänkbara resultat har han fått hjälp med träningsupplägget av cykelstjärnan och tempoexperten Jan Karlsson.

–Det är en otroligt bra hjälp och jag märker hela tiden att jag utvecklas. Förra året splittrades IFK-cykel i två föreningar – Kristianstad CK och FCK Wä.

Petter och träningskompisen Gabor Veszpremi, som för övrigt också var uttagen till landslagslägret i Skara men fick lämna återbud eftersom han är på träningsläger med klubben, valde FCK Wä.

I januari la klubben ner sin verksamhet och Petter gick till KCK. Därmed gick han och Gabor, som valde Malmö-Staffanstorp, skilda vägar.

–Gabor var en mycket bra träningskamrat. Vi var ungefär lika bra och har alltid sporrat varandra, säger Petter, som nu tränar med KCK:s elitåkare.

Av Jonas Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons