PG siktar på att ta sig i mål

Trots succén i VM-premiären ligger svenskhoppet PG Andersson lågt inför Uddeholm Swedish Rally och en plats bland de tio bästa så är han nöjd.
Sport • Publicerad 7 februari 2008
PG Andersson och BILDER: TOMMY SVENSSON
PG Andersson och BILDER: TOMMY SVENSSONFoto: 

Lite blygsamt av Årjängsföraren kan tyckas, då rallyt avgörs på hemmaplan i Värmland.

Nu tror PG inte att hemmaplan är en fördel, snarare tvärtom. För här vet han exakt hur snabba sträckorna är och detta är just den nya Suzukins svaghet, den har helt enkelt inte riktigt lika vass motor som konkurenterna.

- Vi klockades i starterna i Monte-Carlo och efter 350 meter hade vi tappat över två sekunder till Citroén och Fordarna. Det blir rätt mycket sekunder i slutändan på ett långt rally, konstaterar PG. Nu är detta dock inget som han tycker är förvånande då Suzukin är helt ny och det tar tid att hitta mer effekt i motorn. Men då premiären gick så bra känns det såklart lite tråkigt, menar PG.

- Jag vet att vi måste ha tålamod, men det är svårt, man vill ju såklart ha det bästa nu direkt.

Annars tycker han att omställningen från den lilla framhjulsdrivna 1600-bilen till den nya WRC-kärran varit ganska okomplicerad. Trots att effekten är våldsammt mycket större, tycker han att Suzukin är mycket lättkörd.

- Nu kan man åka mycket mer på attack för där finns alltid kraft i motorn om det skulle krisa. Detta var det ju lite si och så med i 1600-bilen och då blev det ofta att man hamnade i diket när det gick för fort.

Vid sin sida har PG Jonas Anderson, samma co-driver som lotsat honom till de två J-VM gulden och som ska vara med i samtliga sexton VM-rallyn som de två ska åka. Inte heller han upplever bilbytet som speciellt märkvärdigt.

- Får rabbla noterna lite snabbare, annars är det ingen skillnad, tycker Jonas. Målsättningen i helgen för PG och kompisen i nya Suzuki World Rally Team, rutinerade finnenToni Gardemeister är samma som i premiären.

- Bilarna ska i mål, sedan spelar placeringen mindre roll. Jag lyckades ju med detta och tog även Suzukis första VM-poäng medan Toni hade otur och bröt. Bara att hoppas det fungerar lika bra för oss båda den här gången.

Mildvädret gillar PG inte och tror att sträckorna och därmed även bilarna och framförallt däcken, kommer att ta mycket stryk. Nytt för iår i VM är att man bara får använda sex däck till tre sträckor. Dessutom har man plockat bort de stora serviceuppehållen och ersatt med två femtonminuters service. Här får dessutom mekarna bara använda de reservdelar som finns med i rallybilen.

- Ett system som gör det viktigt att inte satsa tokhårt och riskera köra sönder.

Vem vinner då årets rally tror PG?

- Loeb är ingen dålig chaufför, så det får bli mitt tips, men nye Fordåkaren Jari-Matti Latvala leder efter fredagen. Han har bäst startnummer och det kommer han att utnyttja.

PG själv då?

- Vi får se, men det blir helt klart svårare att ta poäng här än i Monte Carlo.

Tommy Svensson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.