Pia Hansen vann Världscupen

SKYTTE Pia Hansen från Hässleholm har gjort det igen. Bevisat att hon är en av världens bästa skyttar, alltså. I går vann hon Världscupen i dubbeltrap i italienska Lonato efter en dramatisk särskjutning.
Sport • Publicerad 27 juni 2001

– Jag rankar det här som min tredje största framgång någonsin, säger en lycklig Pia Hansen på telefon från Italien.

– OS-guldet är förstås störst, och mitt VM-silver smäller också högre. Men det här är min första Världscupseger, så jag är väldigt glad och nöjd, berättar Pia.

Segern togs efter en hel del dramatik. I 35 graders värme tvingades Pia till särskjutning, så kallad ”sudden death” mot kinesiskan Yafei Shang.

– Jag var inte speciellt nervös. Jag hade nog ett litet psykologiskt övertag. Det här var tredje gången som jag slog just den här tjejen i särskjutning.

En Världscupseger i trapskytte kan värderas mycket högre än motsvarigheten i många andra idrottsgrenar. Det avgörs nämligen bara två tävlingar varje år.

– Det blir inte så många chanser att vinna en Världscuptävling. Jag var inte heller med i den första deltävlingen, säger Pia. Pia Hansen är svenskt blygsam och vill inte ikläda sig rollen som världens bästa trapskytt trots gårdagens framgång och OS-guldet.

– Det är så små marginaler i den här sporten. Det finns fem, sex skyttar som är i stort sett lika bra, och jag är väl en av dem. Men det är tillfälligheter som avgör, menar Pia.

En av omständigheterna som kan avgöra är tävlingsnerverna. Pia Hansen har flera gånger visat att hon är bäst när det gäller. Men hon nöjer sig inte med sin nuvarande, höga nivå. Hon vill bli ännu bättre.

– Det stämmer. Tidigare kanske jag inte sköt lika många skott i träning som mina konkurrenter, men de senaste månaderna har jag verkligen ökat träningsdosen. Jag har skjutit fler skott än någonsin tidigare. Det är för tidigt att säga att det har givit resultat trots segern i dag, men jag känner att det har slitit på kroppen. Det är en hård belastning, menar Pia Hansen.

Gårdagens seger togs i favoritgrenen dubbeltrap. I morgon ska Pia skjuta olympisk trap. En gren som hon blir bättre och bättre i.

– Det underlättar för mig nu när vi har fått en bana i Hässleholm så jag kan träna på olympisk trap. Fortfarande är jag dock alldeles för ojämn i den grenen. Jag kan skjuta enstaka bra serier, men håller inte en så stabil nivå så att jag kan hävda mig i en hel tävling. Så jag har inga förhoppningar inför torsdagen, säger hon. Den här Världscupstävlingen var ett av årets mål, och det lyckades Pia Hansen infria. Ett annat var VM i Kairo, men det blev ett misslyckande.

– Jag hade problem med geväret. Det var helt enkelt fel inställt, så det var inte så mycket att göra något åt, säger Pia Hansen.

Nu återstår två stora tävlingar den här säsongen, EM och Världscupfinalen.

– EM går i Zagreb och jag kommer att ladda på hemmaplan. Dels blir det träning i Hässleholm, och så har vi ett träningsläger inplanerat i Uddevalla.

– Världscupfinalen i oktober är nästan en ännu större tävling. Där tävlar tolv skyttar som har kvalat in, de tre bästa från VM, fjolårssegraren, och så de åtta bästa från de två Världscuptävlingarna. Jag borde vara klar i och med att jag vann nu även om jag missade första deltävlingen, säger Pia Hansen.

Trots den stora segerglädjen så var det inget speciellt firande inplanerat i går kväll.

– Nej, jag orkar inte. Jag är helt slut. Det är 35 grader i skuggan ...

Av Joachim Stenbäcken 044-18 55 00
Av Joachim Stenbäcken
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.