Planskötsel inget klipp för växande Nosaby IF

FOTBOLL Det handlar inte bara om bollar. Gräset ska klippas. Och anläggningen ska skötas. – Det kostar oss en hel del, både i pengar och arbete, säger Per–Åke Persson, kassör i Nosaby IF.
Sport • Publicerad 26 juni 2001

Summa: 175000 kronor. Så stor blir notan när Nosaby IF summerar kostnaderna för driften av anläggningen Nya Vallbjörka vid årsskiftet.

Fast det är bara halva sanningen.

– 175000 kronor är det som blir kvar när vi räknat bort sponsorintäkter och driftbidraget från kommunen. Det handlar alltså totalt om betydligt större pengar, förklarar Per-Åke Persson.

Klubben driver själv sin anläggning. Precis som de flesta av kollegerna i kommunen.

– Det är ingen drömsits precis, menar ordföranden Lennart Kärrberg.

– Det bästa hade varit om vi kunde lagt all vår energi på det sportsliga och sociala istället. Det är ju det vi brinner för. Nosaby IF är småklubben som växt stadigt sedan början av 80-talet. Idag håller A-laget till i division IV och som grund finns nästan 300 barn- och ungdomsspelare.

Idrottsplatsen Nya Vallbjörka sjuder av liv sju dagar i veckan under de flesta av årets månader.

Till förfogande finns tre gräsplaner i elvamannaformat, en grusplan och snart har klubben dessutom en plan som enbart är till för sjumannaspel. På anläggningen finns också en klubbstuga, loppisförråd, läktare, omklädningsrum och duschutrymme. Det mesta är byggt med ideella krafter och allt sköts numera med ideellt arbete. Trots det skjuter kostnaden i höjden.

– Det är egentligen ett helt orimligt lass att dra för en förening av vår storlek, fortsätter Lennart Kärrberg.

För att förbättra sin sits har klubben engagerat sig i Kristianstads kommuns arbete med att ta fram ett idrottspolitiskt program.

– Vi har förstås förhoppningar om att det ska bli bättre och vi vill dra vårt strå till stacken, menar Per-Åke Persson. Drömmen är att kommunen ska vara delaktigt i skötseln av anläggningen. Det realistiska målet är att driftbidraget ska öka från det nuvarande beloppet på 60000 kronor.

– Av det får vi i slutänden ut 48000 kronor och det tycker vi är för lågt. Det är bara att titta på vad maskiner kostar för att man ska förstå att det krävs mycket pengar för att få det att gå runt, säger kassören Per-Åke Persson.

För att få in pengar till anläggningsdriften använder sig Nosaby IF av beprövade lösningar.

– Det är Bingolotter, vanliga lotter, Valborgsarrangemang, loppis och en del annat, förklarar ungdomssektionen ordförande, Nils Bengtsson.

nHyr ni ut planerna?

– Nä, det skulle inte gå. Vi har många lag som ska samsas om planerna och det finns inget utrymme för det. Och jag kan inte se att det skulle finnas någon som är intresserad heller. Det enda vi hyr ut är grusplanen och det handlar om några kvällar under en månader om året. Det genererar inte mycket pengar.

nFinns det något positivt med att driva en idrottsanläggning i egen regi?

– Jag skulle tro att det svetsar samman alla i föreningen på ett sätt som inte hade varit möjligt annars, säger Lennart Kärrberg.

nNågra risker?

– Våra föräldrar i föreningen hjälper till och ställer upp, men skulle man involvera dem för mycket i skötseln av anläggningen skulle det förmodligen få dem att tröttna, menar Nils Bengtsson. Det är han som basar för den unga verksamheten i Nosaby IF.

En verksamhet som ständigt utvecklas och växer.

– Det är fantastiskt att se. Men samtidigt ser jag att smärtgränsen snart är nådd, säger han.

Därför finns det redan planerad lösning för att råda bot på växtvärken.

– Vi bygger nog en elvamannaplan till. Jag kan inte säga när det blir, men vi behöver mer yta, ler Per-Åke Persson.

Allt för att barn och ungdomsverksamheten ska kunna bedrivas så bra som möjligt.

– Det är där vi har vår framtid. Vi har till exempel som mål att 80 procent av spelarna i vårt A-lag ska komma från de egna leden. Och med en bra och stabil ungdomsverksamhet når man resultat på sikt. Det är bara att titta på det lag vi har i fyran idag, avslutar Lennart Kärrberg.

Av Anders Thell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.