Annons

Poängtappet kan bli kostsamt för Halmstad

I jakten på nytt allsvenskt kontrakt tryckte Halmstads BK tillbaka Hammarby.
Men ramträffar och fint målvaktsspel från Oliver Dovin stod i vägen för hallänningarna – som nu kan bli piskade att besegra ett guldjagande Malmö FF i den allsvenska slutomgången.
Fotboll • Publicerad 28 november 2021
Hammarbys Aziz Ouattara Mohammed och Halmstads Emil Tot Wikström under söndagens mållösa match.
Hammarbys Aziz Ouattara Mohammed och Halmstads Emil Tot Wikström under söndagens mållösa match.Foto: Anders Bjurö/TT

I Halmstad erbjuder Örjans vall en av allsvenskans mest klassiska arenor. Men aldrig förut hade en match spelats här så sent på året som den 28 november.

Säsongens målgladaste Halmstadsspelare heter Marcus Antonsson. MFF-lånet stod inför matchen på sex mål. Antonsson var kvällen till ära tillbaka efter skadefrånvaro.

Annons

I första halvlek var det dock Emil Tot Wikström som var närmst ledningsmålet då hans inlägg missbedömdes av målvakten och träffade ribban. Retligt för HBK, inte minst då Degerfors tidigare under dagen besegrat Norrköping klättrat upp på samma poäng som hallänningarna.

Andra halvlek var sedan inte mer än sju minuter gammal innan målramen på nytt skulle stå i vägen; Sadat Karim nickade i stolpen.

När matchuret tickade upp på 70 hade Antonsson själv också en boll i mål, men vinkades korrekt av för offside.

Ännu närmre var sedan hemmalagets Alexander Johansson som två gånger om ställdes helt ensam med målvakten, men Oliver Dovin svarade för imponerande räddningar.

Många regler för hands

När inte ribba, stolpe eller målvakt stod i vägen stoppade tidigare HBK-backen Richard Magyar bollen från att gå i Hammarbymålet. Hans tidigare lagkompisar skrek på straff, men domaren viftade avvärjande.

– Bollen är på väg in mot mål. Han har armen under sig. Jag tycker det är konstigt att man får lov att stoppa bollen när den är på väg in i mål. Men det finns säkert en specialregel för det också. Det finns ju många regler när det kommer till hands… summerade Magnus Haglund på den efterföljande presskonferensen.

Inför söndagskvällens batalj hade nio av 14 hemmamatcher slutat oavgjort på Örjans vall i år. Det blev en 15:e. Det är flest någonsin i allsvenskan och nu väntar stor dramatik.

"Vi kan göra det igen"

I sista omgången gästar HBK ett guldjagande Malmö FF. Det innebär att både guld- och streckdramatiken kommer att få sin upplösning i Malmö. Streckkonkurrenten Degerfors ligger på lika många poäng som Halmstad och har sämre målskillnad, men ställs mot ett redan degraderat Östersund.

– Den här matchen var en i raden där vi möter ett topplag och spelar lika bra eller bättre än motståndet. Vi kan göra det igen, säger Haglund.

TT: MFF kan bli mästare i kavaj redan under måndagen då Elfsborg och AIK drabbar samman. Skulle ett sådant scenario gynna er?

– Det är klart att det kan påverka. Blir de mästare i kavaj så får vi hoppas de har ett bra program under veckan fram… Vi jagar en plats i allsvenskan 2022, oavsett kommer deras motivation inte slå våran.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons