Polisen räknar med bråk
På polishuset i Kristianstad är man väl medveten om situationen, och har rustat för ett antal intensiva arbetsveckor.
- Den här utvecklingen ser vi i alla typer av festivaler. Det är mycket människor som kommer till Åhus under de dagarna, och det begås också fler brott, konstaterar närpolischefen Bo Bagewitz. Alkoholen har en stor betydelse. Scoutlägret, med över 20 000 deltagare, hade inte alls samma effekt förra året som några tusen människor i Åhus hade. Brottsligheten ökar överhuvudtaget i Åhus under sommarmånaderna, då antalet boende på orten mångdubblas. Men sedan några år intar beachhandbollsveckan och dagarna innan en särställning. Antalet fall av misshandel, stölder, rån och brott mot alkohollagen skjuter kraftigt i höjden.
År 2005 utgjorde antalet anmälda brott under festivalens tio dagar 12,6 procent av samtliga brott i Åhus under hela det året. 2006 blev det 16,2 procent och förra året landade andelen på 15,7 procent.
Förra årets "hejdlösa supande" med förstörelse, misshandel och omhändertaganden under beachhandbollsfestivalen förskräckte kommunledningen i Kristianstad. I våras bad kommundirektör Ingvar Lövkvist och kommunstyrelsens ordförande Bengt Gustafson (m) därför polisen att till årets upplaga sätta in en så kallad Deltagrupp, med åtta poliser specialutbildade för att klara svårare ordningsstörningar. Svaret blev nej. Men polisen tar situationen på allvar och sätter in mer resurser i år. Det har talats om 20-25 poliser, men Bo Bagewitz vill inte säga hur stor styrka som sätts in. Antalet kan också komma att ändras om hotbilden gör det, säger han.
- Vi kommer att jobba ännu hårdare mot brott mot alkohollagen, bland annat genom att beslagta alkoholen för människor som inte har åldern inne för att bära omkring på den, förklarar Bo Bagewitz. Vi försöker också vara mer synliga. Allmänheten ska känna att polisen finns där och veta att de får hjälp om något skulle inträffa.
Han tror att insatserna ska leda till färre anmälningar om brott.
- Det är absolut vårt mål.