Annons

Portugals Mats Olsson mot Sveriges "Bengan" i EM

Sport • Publicerad 27 mars 2001

HANDBOLL. Nu tar Mats Olsson ett nytt steg i den ”civila” handbollskarriären och blir assisterande förbundskapten för Portugal. Han slutar som klubbdirektör för spanska Santander och tar steget över gränsen på den iberiska halvön för att gnugga de portugisiska landslagsmålvakterna inför EM i Sverige nästa år.

Men inte bara det. Mats Olsson kommer också att assistera i det taktiska från bänken.

Annons

I januari nästa år blir det alltså Sveriges ”Bengan” mot Portugals Olsson i EM-slutspelet?

–Jo du, säger Mats och skrattar, men Portugal kommer i varje fall att kvalificera sig, de kan bara inte stupa på Holland i kvalet.

Sveriges förre landslagsmålvakt har varit klubbdirektör i två och ett halvt år. Tidigare stod han i Santanders mål under sju framgångsrika säsonger från slutet av 1980-talet.

–Jag har sagt upp mig och skall slutförhandla med portugiserna, säger Mats Olsson i telefon till TT. TT

TTHandbollen i Santander fick häromåret ekonomiska problem vilket ledde till att fotbollsklubben i staden, Olof Mellbergs Racing Santander, tog över styrandet.

Ekonomin kom på fötter men handbollsvisionerna försvann.

–Det finns inget hjärta och visioner för handbollen bland dem som styr. De är inte idrottsfolk, de tittar bara på siffror och bokslut, säger Mats Olsson. TT Under VM i Frankrike i januari tog Portugals spanske förbundskapten Javier Garcia Cuesta kontakt med Olsson. Garcia var Olssons förste tränare i Santander

–Från början handlade det bara om deras målvakter men nu blir det Portugal 180 dagar om året.Jag skall vara med på alla träningsläger med A-landslaget och U- och J-landslagen. Familjen bor kvar i Santander. Jag får pendla.

Portugal, som var värd för handbollens första EM 1994 (Sverige tog guld), är arrangör för VM 2003.

–Förbundet har fått ekonomisk hjälp från staten och de satsar hårt på att lyckas. En bra placering är ett av delmålen på vägen till OS i Aten 2004.

Annons

Hur är det med de portugisiska spelarna, håller de måttet?

–Om vi skall ta målvakterna så får jag plocka av dem en sex, sju kilo onödig vikt, säger Mats Olsson.

Han räknar med att börja i Portugal 1 maj. Om allt går i lås. Annars har han andra handbollsalternativ.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons