Propagandaspel bakom HIF-seger

FOTBOLL HELSINGBORG. Årets bästa halvlek gör att Helsingborg hänger med i den allsvenska toppstriden. 2–1-segern mot Göteborg förde upp laget på femte plats. – De första 45 minuterna är de bästa under min tid i Helsingborg. Det var rena propagandan. Om vi kunde spela så i 90 minuter då skulle det bli riktigt bra, säger Helsingborgstränaren Sören Cratz.
Sport • Publicerad 18 juli 2002
Helsingborgaren Hans Eklund mot Jon-Inge Höiland i en nickduell. HIF vann till slut matchen med 2–1 och tog tre poäng i jakten på topplagen.
Helsingborgaren Hans Eklund mot Jon-Inge Höiland i en nickduell. HIF vann till slut matchen med 2–1 och tog tre poäng i jakten på topplagen.Foto: HIF tog tre poäng.

Det är bara att hålla med Cratz och ösa på med superlativer. Helsingborg spelade ut Göteborg totalt. Det var bara ett fel sett med Helsingborgsögon: för få mål.

– 2–0 är en otäck ledning. Vi skulle punkterat matchen och gjort 3–0. Jag hade varit oerhört besviken om vi inte fått tre poäng med oss, säger Cratz.

Och Göteborg som gick till pausvila med 0–2-underläge hade långt ifrån gett upp.

–Redan efter 25-30 minuter i första halvlek tyckte jag att det såg ut som om dom tröttnade och vi var på gång. Men så fick dom 2–0, säger Göteborgs tränare Stefan Lundin.

I andra halvlek kom svängningen. Göteborg bytte i paus matchotränade backen Hjalmar Jonsson och satte in Peter Eriksson. Det medförde en del rockader i laget. Sebastian Johansson blev högerback, Mikael Sandklef flyttade över på vänstra sidan, Sebastian Henriksson flyttade in på innermittfältet och Peter Eriksson blev vänsterbreddare.

– I andra kom vi med i matchen och den är jämn och vi var mycket nära att krama åt oss en poäng. Men Helsingborg förtjänade segern. Dom var bättre än oss sammantaget, säger Lundin.

Göteborgs reducering kom tio minuter före slutet och därefter blev pressen ännu mer kompakt från Göteborgs sida. Närmast att kvittera var Peter ”Erra” Eriksson, vars distansskott så när lurat målvakten Conny Rosén.

Helsingborg hade ett jätte i försvaret: mittbacken Jesper Jansson. Han var helt suverän och vann allt i luften och tur var det när Göteborg öste in långa bollar på Gustaf Andersson och Magnus Erlingmark.

Matchens store spelare i första halvlek var Helsingborgs Alvaro Santos. Brassen gjorde allt rätt men liksom hela Helsingborg mattades han i andra halvlek.

Från TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.