Publikkris i Superettan – snittet fortsätter att rasa
Sedan seriesystemet ändrades och Superettan föddes 2000 har landets näst högsta serie lyckats hålla mer än hyggliga publiksiffror mycket tack vare att just ett par, tre publikmagneter funnits med.
För två år sedan var det Malmö FF och Djurgården, ifjol Kalmar FF, Landskrona och Gais.
–Det är klart att det minskade intresset delvis har med det att göra, nu är Häcken och Trelleborg nere och det ger ju en annan effekt, säger Engvall. Men de Superettan-klubbar TT har talat med tror inte att kändislagens vara eller inte vara i serien är enda orsaken till att siffrorna på läktarna dalat från drygt 2000 premiäråret till strax över 1300 i år.
–I sommar tror jag VM har spelat in, folk har fått sin del av fotboll från Japan och Sydkorea och där har vi tappat en del.
–Men vi måste också jobba hårdare med inramningen kring matcherna, det måste hända mer och där är vi för dåliga, säger Sven Engvall.
Gefle har sänkt sitt åskådarantal med över 600 personer jämfört med ifjol.
Även Brage, IFK Malmö, Café Opera, Mjällby, Västerås och inte oväntat fjolårsallsvenska Häcken och Trelleborg ser liknande trender och hela nio klubbar har ett snitt under 1300 åskådare, medan endast Öster och Mjällby ligger över 2000-strecket.
VSK är en av klubbarna som drabbats hårdast.
–Smärtgränsen är nådd. Jag trodde vi skulle öka i år, men det har blivit tvärtom. I nuläget ligger vi ungefär 400 personer under budget och händer inget gör vi en förlust på ett par hundra tusen kronor, säger ekonomiansvarige Rune Larsson som i elitlicenstider inte heller tror att det håller att sitta och vänta på storlag som ska dimpa ner från allsvenskan.
–Vi måste synas mer på stan. Just nu har vi spelprogrammet samt en annons i tidningen matchdag, det är för dåligt. Rune Larsson är rädd för att svackan inte bara är en trend.
–Långsiktigt kan det bli svårt att rekrytera spelare och ledare till en klubb som inte har publik och som varken media eller någon annan bryr sig om. Jag tror vi och förbundet måste sätta oss ner och diskutera vad man ska göra. Kanske kan två Superettanserier vara en tanke, där resorna blir kortare och matcherna förhoppningsvis mer publikvänliga, säger Larsson.
Svenska fotbollförbundets (SvFF) vice ordförande Bengt Madsen är medveten om problemen i den näst högsta serien.
–Vi är absolut inte nöjda, varken vi eller Svensk Elitfotboll (SEF). För oss är Superettan en hjärtefråga och vi jobbar på olika sätt för att få fart på intresset, bland annat med att hjälpa till att arrangera matcherna. Vi tror också att en nyckel är medierna. Det måste skrivas mer och lagen måste synas mer i tv, nu gör de inte det alls. Men att ändra till två serier tror vi inte är en lösning, säger Madsen.