Annons

Qatar svarar på danska VM-markeringen

Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.
Fotboll • Publicerad 29 september 2022
Loggorna på Danmarks VM-tröjor är knappt synbara, för att protestera mot att VM arrangeras i Qatar. Arkivbild.
Loggorna på Danmarks VM-tröjor är knappt synbara, för att protestera mot att VM arrangeras i Qatar. Arkivbild.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/TT

De danska fotbollsherrarna kommer att bära tröjor där både det danska fotbollsförbundet (DBU) och tröjtillverkaren Hummels loggor är mindre synliga än vanligt för att protestera mot värdlandet Qatar. Hummel meddelade på Instagram att man inte vill synas i en turnering "som kostat tusentals människor livet".

Nu anklagar Qatar Hummel för att trivialisera landets strävan efter bättre villkor för migrantarbetare i landet och vill att DBU agerar.

Annons

Loggorna kommer att finnas på de danska VM-tröjorna, men i samma färg som tyget för att inte synas lika väl. Dessutom kommer träningströjorna ha "kritiska budskap" i stället för sponsorloggor.

Den qatariska arrangören är minst sagt missnöjda med Hummels tilltag.

"Vi bestrider Hummels påstående att den här turneringen har kostat tusentals människor livet. Dessutom avvisar vi helhjärtat trivialiseringen av vårt genuina engagemang för att skydda 30 000 arbetarna som byggde VM-arenor och andra projekts hälsa och säkerhet.", skriver man i ett uttalande.

Man skriver vidare att endast tre personer dött i samband med byggandet av VM-arenorna.

"Vi uppmanar DBU att korrekt förmedla resultatet av deras omfattande kommunikation och arbete med arrangören, och att se till att detta kommuniceras korrekt till deras partners på Hummel."

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons