Quaison och Molins sänkte Island

Givande tv-underhållning hemmavid?
Kanske inte.
Givande för spelarna och en förbundskapten som försöker titta en bra bit framåt i tiden?
I allra högsta grad.
Sverige slog Island med 2-0 (1-0) i Abu Dhabi.
Sport • Publicerad 21 januari 2014
Foto: 

Vinterturnéernas landskamper bjuder på skiftande kvalité och det är som det är med det och inte mycket att säga om. Det är inte säsong, många har aldrig eller sällan spelat tillsammans.

Med mera.

Men det fanns mer än nedtränade sega gubbar i årets gottpåse. Nabil Bahoui, Andreas Blomqvist och Robin Quaison är tre spelare Hamrén lär titta extra på framöver.

Det finns fler efter sex träningar och två landskamper.

Tio debutanter fanns i truppen till Abu Dhabi. Två inledde från start mot Island.

Jansson trygg och säker

Med trygge klubbkompisen Pontus Jansson vid sin sida - med andra en hemtam miljö - klarade sig Erik Johansson utan några större bekymmer i mittförsvaret. Det höll på att bli riktigt roligt också för MFF-aren om inte Hannes Halldorsson fått upp nävarna. Felvänd mot målet fick Johansson bra träff på Nabil Bahouis högerhörna.

Oscar Jansson är ett spännande målvaktsämne, men sattes inte på direkt svåra prov. Det han gjorde, gjorde han bra under de 45 minuter han fick på sig.

Hamrén hade rört om i grytan. Åtta nya spelare sedan mötet (2-1) med Moldavien i fredags. Det dröjde närmare 20 minuter innan det blev någon ordning på det hela.

Med längre anfall kom möjligheterna. Det slutade mest med resultatlösa inlägg eller inspel från kanterna. Så långt hade inte Robin Quaison övertygat någon om att den begåvade och allsidige mittfältaren lika gärna kan spela på topp. Men Hamréns test gav utdelning. Nu var det lika mycket Bahouis mål.

AIK-samarbete

I rätt tid petade han i väg passningen med en yttersida. Quaison smet mellan mittbackarna. Avslutet var inte klockrent, men tillräckligt bra. Halldorsson var på bollen, men Quaison fick jubla över sitt andra landslagsmål på tre landskamper. Det första kom mot Finland i Chiang Mai för ett år sedan.

David Mitov Nilsson kom in för Jansson i halvtid - och Norrköpings unge målvakt fick äntligen göra sin debut. Samtidigt kom Guillermo Molins in för Bahoui och Christoffer Nyman för Erdin Demir. Quaison klev ned som yttermittfältare, Niklas Hult fick spela vänsterback och Nyman bildade anfall med Erton Fejzullahu.

Rörde bytena till det? Eller lyfte sig Lars Lagerbäcks Island? Det tog en kvart för Sverige att komma i gång. Då med besked. En stark period kröntes när Molins tryckte in 2-0 på volley på ett utmärkt inlägg från Nyman. Kort senare prickade Molins - betydligt bättre på en kant nu än som anfallare i fredags - även ribban.

I slutet av februari tar Hamrén ut truppen till landskampen mot Turkiet den 5 mars. Till den är utlandsproffsen tillgängliga.

TT:s utsände
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.