Redo att avgöra

Predators landslagsman Philip Juhlin är återigen nominerad till ”Årets quarterback” i superserien. I dag ska han blåsa storfavoriten Carlstad – och landslagskompisen Anders Hermodsson – på en finalplats. ”Vi måste göra en perfekt match”, säger Juhlin.
Sport • Publicerad 30 augusti 2014
”Man ser det i ögonen”. Predators hyllade quarterback Philip Juhlin har en nyckelroll om laget ska ta sig till SM-final i kväll. ”Man ser i hans ögon att han är redo”, säger coach Jon Walker.
”Man ser det i ögonen”. Predators hyllade quarterback Philip Juhlin har en nyckelroll om laget ska ta sig till SM-final i kväll. ”Man ser i hans ögon att han är redo”, säger coach Jon Walker.Foto: 

I kväll smäller det. Bokstavligt talat.

Klockan 17.00 spelar Kristianstad Predators den största matchen i klubbens historia – hittills. Drömmen är att nå finalen på Tele2 Arena den 7 september. Men för att nå dit måste Predators först besegra ett minst sagt välvuxet Carlstad Crusaders.

Störst fokus ligger så klart på lagens båda quarterbackar. Predators Philip Juhlin och Crusaders Anders Hermodsson är båda landslagsmän och båda nominerade till ”Årets quarterback”. Den av dem som gör den bästa matchen kommer sannolikt också att ge segern till lag.

– Jag är redo. Gör jag en bra match så vet jag att hela vår offensiv kommer att göra en bra match.

Hur är det att gå in i en sådan här viktig match med den vetskapen?

– Det är grymt. Jag gillar att ha den här pressen på mina axlar.

Avgörande roll

Även om Predators inte b-a-r-a är beroende av Juhlin – laget måste till exempel för till ett bättre försvarsspel än i de senaste matcherna – så spelar quarbacken så klart en avgörande roll. Detsamma gäller Anders Hermodsson i Carlstad.

– Han är en bra kille. Stor och lång som f-n alltså. Han kan kasta hur långt som helst.

Hur ska ni stoppa honom då?

– Ja du, det är svårt. Det gäller att tvinga honom att passa under press. Vi måste få in några tacklingar på honom så att det sätter sig i huvudet.

Inte förvånad

I fjol blev Philip Juhlin utsedd till seriens bästa quarterback. I år har han alltså chansen igen. Och han är inte särskilt förvånad över nomineringen.

– Det är bara svenska spelare som kan bli nominerade. Jag vill ju inte nedvärdera mig själv, men jag tror bara att det finns tre svenska quarterbackar i superserien, skrattar han.

– Men jag vill ju ändå tro att mitt spel har något med nomineringen att göra. Förhoppningsvis kan jag vinna igen.

Coach Jon Walker tycker att Juhlin har gjort en ännu bättre säsong i år, trots att statistiken inte riktigt matchar upp.

– Han har inte riktigt lika bra statistik när det gäller touchdowns, men det beror delvis på att vi har blivit bättre på runningspelet, säger Walker.

– Philip är den största anledningen till att jag känner självförtroende inför den här matchen. Man ser i hans ögon och på hela hans attityd att han är redo.

Men Jon Walker håller inte med Philip Juhlin i att Predators måste göra en perfekt match för att vinna.

– Vi behöver inte göra en perfekt match, men som helhet måste göra vår bästa match för i år. Individuellt kommer vi att göra misstag, men det handlar om att hjälpa din lagkamrat och finnas där som lag.

Philip Juhlin har sin målsättning klar:

– Vi ska skriva historia.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Robin Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.