Rekord av Igelström på första SM-dagen

SIMNING LANDSKRONA. Regn, rusk och kyla – förutsättningarna var sämsta tänkbara när ute-SM startade i Landskrona. Ändå blev det ett svenskt och nordiskt rekord direkt.
Sport • Publicerad 4 juli 2002

Svensk damsimnings nya fixstjärna Emma Igelström simmade 2.27,36 i försöken på 200 meter bröstsim – personrekord med nästa fyra sekunder.

–Ett av mina bästa lopp någonsin. Jag blev väldigt överraskad för det gamla var ett väldigt bra rekord, som räckte till sjätteplats i OS i Atlanta, säger Emma Igelström.

Lena Eriksson hette den gamla rekordinnehållaren.

–Hon är min klubbkamrat, så jag hade inte ens klubbrekordet, säger Emma.

Det här var Emma Igelströms första riktiga tävling sedan succén vid inomhus-VM i Moskva i våras då Emma tog två individuella guld, ett silver och lagkappsguld.

–Jag har tränat oerhört hårt och därför var det verkligen kul att tävla igen, säger Emma.

Men hon kunde inte ens i sina vildaste drömmar ana att det skulle bli så roligt.

–Målet när jag gick i vattnet var att göra mitt eget lopp och komma in i simningen. Om jag gissat tiden efter loppet hade jag tippat på en sju-åtta sekunder långsammare, säger Emma.

En nyhet för ute-SM är att de två bästa tiderna från försöken är direktkvalificerade för final och det är något Emma välkomnar.

–Det är riktigt bra. SM är ju en tävling som är mer för bredden än för toppen. Det är framförallt en tävling för de unga att skaffa sig rutin. Det nya systemet gynnar också toppen, i och med att man slipper semifinalerna kan man simma fler distanser, säger Emma. Själv blir det många lopp under SM.

–Förutom bröst blir det fjäril och medley. Sedan är det klart: det hänger på vädret hur mycket det blir. Jag vill inte dra på mig en förkylning, säger Emma Igelström.

En annan världsstjärna, Therese Alshammar, grävde sin vana trogen guld.

I går blev det guld på 50 meter fritt och 50 meter rygg och Therese är snart uppe i 50 SM-guld.

–Vädret är så klart värdelöst och det är synd om dom som ska försöka kvala in till EM. För mig personligen tar jag SM som ett träningspass och jag kommer att simma en 12-13 lopp under veckan, säger Therese.

Från TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.