Rhodin målskytt i debuten

ISHOCKEY Tre spelare från Färjestad finns med i Sweden Hockey Games. Alla från formlaget gjorde mål i första perioden mot Kanada – Jörgen Jönsson, Mathias Johansson och debutanten Thomas Rhodin. Tre Kronor vann med 7–4 (3–0, 4–2, 0–2).
Sport • Publicerad 7 november 2001

Rhodin fanns inte med i den ursprungliga truppen som Hardy Nilsson och Anders Hedberg tog ut till Sweden Hockey Games.

Den hårdskjutande högerfattade backen fick en plats först efter att Brynäs Christer Olsson lämnat återbud – trots att han ligger i toppen av elitseriens poängliga.

–Visst hade jag blivit besviken om jag inte kommit med, säger Rhodin efter debuten.

Inför 8212 åskådare i Globen på tisdagskvällen visade Rhodin med eftertryck att han var värd en plats.

Det tyckte även förbundskapten Hardy Nilsson:

–Han gjorde en kanondebut. Färjestadstrojkan med Rhodin, Mathias Johansson och Jörgen Jönsson avgjorde matchen till Tre Kronors fördel redan i den första perioden:

1–0 efter 3.51. Jönsson snodde pucken av backen Chris Joseph i numerärt underläge och lurade sedan bort målvakten Jamie Ram med en läcker dragning.2–0 efter 10.42. Thomas Rhodin fick kanonträff från blålinjen i power play.3–0 efter 18.54. Mathias Johansson slog in pucken i öppen kassen efter snyggt förarbete av Patrik Juhlin och Thomas Rhodin – återigen i power play.

Och efter ett mål och en målgivande passning i debutperioden kunde Rhodin var nöjd med sin första landskamp.

–Första målet är alltid roligt. Det var äkta glädje efter det målet, säger Rhodin. Nöjt kan inte Kanada vara.

–Nej, det var riktigt dåliga. Det här var ingen värdemätare alls. Färjestad hade klarat sig riktigt bra mot det här motståndet, säger Rhodin med ett leende.

Lönnlöven var mer än lovligt bleka och Tre Kronor utnyttjade transatlanternas svagheter bäst i power play. Fyra av sju mål kom i numerärt överläge.

Den enda gången Kanadalaget var nära efter en lyckominut i andra perioden – då svenskt slarv tillät transatlanterna att reducera både till 1–3 och 2–3. Men Tre Kronor var det klart bättre laget.

Och kedjan med Frölundastrategen Jonas Johnson mellan ungdomarna Henrik Zetterberg och Mattias Weinhandl var den vassaste enheten.

Den trojkan gjorde tre av målen när Sverige gick från 3–2 till 7–2 på fem minuter.

–Vi hittade varandra riktigt bra, säger ”Zäta”.

–Jonas Johnson är elitseriens bäste center och jag och Weinhandl har ju spelat ihop tidigare i juniorlandslaget.

Tredje perioden var av akademisk karaktär och Kanada gjorde ytterligare två mål bakom osäkre Andreas Hadelöv. 7–4 var smickrande siffror för Kanada. ”Zäta” var bäst i det svenska laget – trots att han inte kom med i målprotokollet utan fick nöja sig med två assist.

–Men jag tror aldrig jag sett ”Zäta” dominera så stort på den här nivån. Helt rätt att han fick priset som vår bäste, säger Hardy Nilsson.

Stora plus även till Mattias Weinhandl, Jonas Johnson, Thomas Rhodin och alltid utmärkte lagkaptenen Jörgen Jönsson,

Tre Kronor spelar sin nästa match i Sweden Hockey Games mot Tjeckien på torsdag.

Tjeckien imponerade på tisdagskvällen med att slå Finland med 7–2 i Helsingfors.

Av Lars Markusson , TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.