Roger Jönsson nådde inte ända fram

TENNIS ÅHUS. Sol, bad och grillning. Alla är de säkra sommartecken. Ett lika säkert sommartecken är Åhusspelen i tennis. I helgen spelades kvalet till sommartouren och liksom förra året lyckades ingen lokal förmåga att kvala in.
Sport • Publicerad 25 juni 2001

Åhusspelen har under många år varit värd för en av deltävlingarna i svenska sommartouren.

Detta innebär att tävlingen lockar till sig de bästa inom svensk tennis. Givetvis bortsett från de som finns på ATP- och Challange-touren. I år är den stora behållningen Niclas Timfjord som för närvarande ligger rankad som nummer 10 i Sverige. Ingen av de lokala spelarna lyckades direktkvalificera sig till huvudturneringen. Närmast var Kristianstads TK: s Roger Jönsson som var förstaseedad i kvalet. Det var också honom publiken fick sätta sin största förhoppning till.

Åhusspelarna Jonas Carlström och Gustav Asplund åkte ut tidigt i turneringen. Den unge Asplunds spel lovar dock gått inför framtiden. En annan positiv insats stod Sebastian Bredberg (Åhus TK) för. Efter en tuff match mot den slutlige kvalvinnaren, Tom Eklund från TK Hobby i Eskilstuna, tvingades dock Bredberg att erkänna sig besegrad.

Den riktigt stora lokala drabbningen stod mellan Mattias Magnusson (Åhus TK) och Roger Jönsson (Kristianstads TK). De båda kombattanterna möttes i en av semifinalerna under den stekande solen. Matchen bjöd knappast på något skönspel men mycket prestige stod på spel och båda vägrade att ge upp. Två tröjbyten, tre liter vatten och 2 timmar och 45 minuter senare kunde Roger Jönsson höja armarna mot skyn. Resultatet löd 6-7, 6-3, 6-3. Tävlingsledare Ulf Samuelsson var imponerad av Rogers insats:

– Det krävs mycket vilja för att vinna sådana här matcher och det var Roger ett levande bevis på idag. Vi får hoppas att matchen inte sätter sig i benen allt för mycket.

Samuelssons farhågor besannades dock i finalen där Roger Jönsson mötte Tom Eklund från TK Hobby. Eklund är en av landets bästa juniorer och ska senare i år representera Sverige i juniorklassen i US-Open. Under normala förhållanden kunde matchen blivit mycket jämn men Roger visade redan i första set tydliga tecken på trötthet. – Jag hade ingen som helst kraft i benen och när jag förlorade första set insåg jag att det var kört, konstaterade den aningen dämpade Kristianstads-spelaren.

Siffrorna fick till sist skrivas till 6-3, 6-3 till Eklund.

Huvudtävlingen, som för övrigt börjar i morgon (läs idag) och avslutas med finalspelet på onsdag, kommer således att vara utan lokala inslag.

Tävlingsledare Ulf Samuelsson replikerade:

– Visst, det saknas lokala inslag men det är ju samtidigt roligt att det är så hög kvalité på tävlingen.

För tennisälskaren kommer dock de närmaste dagarna att bjuda på några läckra matcher, var så säkra.

Av Hans Johansson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.