Annons

Roland Nilsson manager i Coventry

FOTBOLL I våras återvände Roland Nilsson till Coventry och blev assisterande tränare. I höst har han även gått in som spelare. På måndagen tog han över som manager – åtminstone tillfälligt – när Gordon Strachan lämnade sin post i den engelska division 1-klubben.
Sport • Publicerad 11 september 2001

–Jag vill göra ett försök och så får vi se hur det utvecklas, sa Nilsson till Coventry Evening Telegraph.

Troligen kommer Roland Nilsson (bilden) att få erbjudandet att ta över på heltid. Coventrys ordförande Bryan Richardson bekräftar att man gärna ser den 37-årige svensken som ny manager.

Annons

–Vi letar inte efter någon annan. Vi får se hur saker och ting landar, men om laget börjar vinna igen så finns det en god chans att han får behålla jobbet fullt ut, sade Richardson om Nilssons framtid i klubben. Det tog bara fem omgångar av division 1-säsongen innan tålamodet tröt med Gordon Strachan. Han var nära att sparkas redan förra säsongen, men fick fortsatt förtroende trots att Coventry ramlade ur Premier League efter 34 år i högstaligan.

I höst inledde ”Sky Blues” ligaspelet med seger. Men därefter har det bara blivit en poäng till. Tre av fem matcher har slutat med förlust.

Engelsk media drog genast paralleller med Sven-Göran Erikssons succéfyllda ledarskap i landslaget och Nilssons kommande roll i Coventry.

–Det är svårt att säga vilken sorts tränare jag blir. Men jag är i varje fall en lugn person och ni kommer inte få se mig skrika från bänken, svarade Roland Nilsson på den delikata frågan.

I Coventry återfinns förutom Roland Nilsson även Magnus Hedman och Tomas Antonelius, fd Gustafsson. Den förre AIK-backen Antonelius är på väg tillbaka efter den svåra knäskada han ådrog sig i EM-matchen mot Italien i juni 2000. När Roland Nilsson tog över taktpinnen under sin första träning som manager fick Tomas Antonelius höra att han var uttagen i truppen till tisdagens ligacupmatch mot Peterborough.

–Det är första gången jag är med i A-truppen sen jag blev skadad, sade Antonelius i telefon till TT.

–Om jag får spela vet jag ju inte, men det är skönt att vara tillbaka så här långt. Jag har spelat två reservlagsmatcher hittills i höst.

Enligt uppgift är tanken att Roland Nilsson ska fortsätta som aktiv även under sin nya ledarroll. Nilsson, som gjort över 100 landskamper, har varit ordinarie på sin högerbackplats i höst.

–Roland har varit rätt delaktig i träningsarbetet, säger Tomas Antonelius. Vi får väl se hur han lyckas som manager, det var ju första träningen under hans ledning i dag. Men trots att det gått dåligt i höst tycker jag stämningen är bra i laget. Roland Nilsson kom första gången till Highfield Road sommaren 1997 men återvände efter två år till Helsingborg. I mars återvände han till Coventry för att bli assistent till Gordon Strachan.

Efter måndagens ommöblering får Nilsson Richard Money som assistent. Det kan dröja innan beslut tas om en permanent lösning. Managerkandidater som nämnts är George Graham och Harry Redknapp, men det är tveksamt om de vill ta sig an en division 1-klubb.

Annons

Nilsson tar över i en klubb som är hårt ansträngd ekonomiskt. Flera spelare, senast Chris Kirkland till Liverpool, har sålts för att bättra på finanserna.

Nilsson är den blott andre svensken som fått jobb som tränare i engelsk fotboll. Benny Lennartsson tränade Bristol City i division 1 säsongen 1998/99.n

Av Bo Harmby och Peter Wikström, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons