Ronaldo bänkades – ersättaren ordnade segern

Portugal ställde upp utan Cristiano Ronaldo i startelvan.
Då glänste stjärnans ersättare: Goncalo Ramos.
Med tre mål och en assist såg han till att åttondelsfinalen mot Schweiz slutade 6–1 – och att nästa VM-uppgift blir kvartsfinalen mot Marocko.
Fotboll • Publicerad 6 december 2022
Goncalo Ramos stod för tre av målen i segern i åttondelsfinalen mot Schweiz.
Goncalo Ramos stod för tre av målen i segern i åttondelsfinalen mot Schweiz.Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Förbundskapten Fernando Santos sade sig vara frustrerad över Cristiano Ronaldos attityd i förra matchen – och valde kort och gott att sätta anfallsstjärnan på bänken.

Ett val som överraskade fotbollsvärlden.

Ett beslut som snabbt väckte frågan: Hur ska det gå för Portugal?

En del av svaret kom redan 17 minuter in i åttondelsfinalen mot Schweiz.

Och det från ersättaren Goncalo Ramos, som landslagsdebuterade i VM-genrepet mot Nigeria.

Goncalo Ramos bjöd på show

21-åringen fick bollen i straffområdet, vände enkelt bort Fabian Schär och tryckte till med vänstern. Ordentligt. Dunderskottet for otagbart in i målvakten Yann Sommers första kryss.

Innan halvleken var över var han så när fått jubla ytterligare en gång, men då räddade Sommer med fingerspetsarna.

Ramos show var dock inte över.

Sex minuter in i andra halvlek sträckte han fram vänsterfoten och tåade in Diogo Dalots inspel till sitt andra mål i matchen och 3–0 till Portugal. Bara minuter senare spelade han fram till Raphaël Guirreiro som avslutade hårt och i nättaket.

I 67:e använde han högerfoten, när han fri med Sommer chippade bollen även målvaktens ben och fullbordade sitt hattrick – VM-slutspelets första – i sin första landskamp från start.

– Jag hoppades på att allt skulle avgöras snabbt. Nu ser vi fram emot nästa match, säger han i C Mores sändning och fortsätter med att försiktigt berätta hur det var att ersätta Ronaldo.

– Han är vår lagkapten och det kommer han att förbli, och det är bra.

Dessförinnan, i 33:e minuten, hade mittbacken Pepe nickat in Bruno Fernandes hörna till 2–0.

På tilläggstid prickade inhopparen Rafael Leao in 6–1-målet.

Santos bekymmer: Ronaldo eller Ramos?

Cristiano Ronaldo blev kvar på bänken fram till 73:e minuten.

När han klev in på Lasailstadions gräsmatta var det färdigspelat för Benficas Goncalo Ramos.

Frågan är nu hur förbundskapten Santos ser på fortsättningen av VM-slutspelet.

Kan 68-åringen fortsätta med att ha Ronaldo, som fick ett mål bortdömt för offside, på bänken? Kan han bänka succéspelaren Ramos? Eller kan de spela tillsammans?

Frågor som kommer att kretsa kring Santos, Ronaldo, Ramos och hela Portugal fram till kvartsfinalen mot Marocko, som slog ut Spanien efter straffar, på lördag.

Svaret?

Det lär komma först när startelvan blir officiell innan matchen på al-Thumama-stadion.

Fakta: Så fortsätter VM-slutspelet

Kvartsfinaler: Kroatien–Brasilien och Nederländerna–Argentina (båda på fredag), Marocko–Portugal och England–Frankrike (båda på lördag).

Semifinaler den 13–14 december.