Annons

Rospiggarna vann SM-guld i speedway

n SPEEDWAY Rospiggarna fick sin revansch på Masarna och vann SM-guldet i speedway efter 47–36 i den andra och avgörande finalen. Han fick ikläda sig rollen som matchhjälte inför 9180 åskådare på Orionparken.
Sport • Publicerad 20 september 2001

–Helt underbart. Jag missade starten i det heat som avgjorde men jag satsade allt och jag tror det var viljan som bar mig in i svängen, jublar Rospiggarnas Andreas Jonsson. Efter det oavgjorda resultatet i Avesta på tisdagen (48–48) var Rospiggarna knappa favoriter eftersom de hade favören av hemmaplan. Den favören var dock inte speciellt stor eftersom några rejäla regnskurar gjorde banan mycket hal. I stort sett varje heat avgjordes i den första svängen. De som kom efter fick glasögonen helt nersmetade och var i stort sett chanslösa. Andreas Jonsson körde fyra heat under matchen, tog 10+1 poäng av tolv möjliga. Han hjälpte också fram sina lagkompisar. I sitt första heat tog han starten och stängde sedan vägen för Masarnas Leigh Adams. Det gjorde att lagkompisen Fredde Eriksson fick fritt fram och kunde vinna heatet medan Andreas bevakade Adams. –Det gäller att stänga dörren, säger han med ett stort leende på läpparna efteråt. Efter tisdagsmatchen i Avesta klagade Andreas på ryggont, sviter av en vurpa i Polen i söndags. I Hallstavik kände han mindre av det onda. –Banan är inte lika gropig, men samtidigt åker man och spänner sig när det är så halt som det är, säger han. Tävlingens avgörande kom i det 14:e heatet. Då Rospiggarna varit i ledningen sedan dubbelsegern det åttonde. Masarna hade då försökte toppa upp sitt lag, men gästerna fick aldrig någon närkontakt. I det fjortonde vurpade Masarnas Miroslaw Kowalik och uteslöts. I omstarten tog Lee Richardsson starten och bakom kämpade sig Andreas Jonsson förbi Leigh Adams. –Vilja, skrattar Andreas. Det var på ren vilja jag tog mig förbi i första sväng, farten var inte så hög. Men viljan bar fram mig, fortsätter Jonsson. Efter två varv fick sedan Adams stopp, fem poäng till hemmalaget och noll för gästerna var hemmaledningen ointaglig. n

Från TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons