Royne Zettermans nej till OS står fast

Royne Zetterman ändrar sig inte. Han hoppar över OS i Hongkong. Gårdagens övertalningsförsök misslyckades.
Sport • Publicerad 5 december 2007

– Vi i familjen har tagit beslutet att avstå, säger Zetterman.

På hästen Isaac var han med och ordnade den svenska OS-platsen i laghoppningen i EM i somras.

Men till Hongkong åker han inte.

Zetterman vill inte utsätta sin häst för de påfrestningar som väntar i Kina. Den höga luftfuktigheten i kombination med att ha hästen stallad i luftkonditionerade utrymmen under flera veckor kan äventyra Isaacs hälsa, menar han. I helgen sade Zetterman att han hade "bestämt sig till 95 procent" att inte åka.

Efter ett möte med Peter Reinebo, sportchef i Sveriges olympiska kommitté (SOK), beteendevetaren Olle Anfelt (knuten till SOK) och hopplandslagets förbundskapten Maria Gretzer, är beslutet hundraprocentigt.

– Det var jättebra att prata med dem. De var väldigt förstående och det känns bra, men mitt beslut står fast, säger han.

– I ett OS är allting mycket större och svårare än någon annanstans. Det är väldigt uppoffrande för hästarna och jag har bara en topphäst och när han tävlat färdigt i OS kan jag inte tävla med honom på minst två månader.

Hur reagerade Gretzer?

– Hon känner mig ganska väl, vet hur jag fungerar och hon var väl inte så förvånad.

Är det inte tråkigt att avstå ett OS?

– Jo, det är klart att det är, men man kan inte vara överallt. Jag får värdera, en tävling mot att missa en massa andra. Det ska vara kul att åka till ett OS och det känns inte som ett roligt OS under de förutsättningar som råder. Det mesta går ut på att du ska spola vatten på hästarna, kyla ned dem och allt sånt. För mig känns det inte som en rolig sak. Helena Lundbäck och Rolf-Göran Bengtsson kan räkna med ingå i OS-laget om inget oförutsett inträffar under våren och sommaren.

Peter Eriksson, Jens Fredricson och Malin Baryard-Johnsson är toppryttarna som troligen kämpar om de två platser som Zettermans nej öppnar för.

Är det någon av dem som känner samma tvekan som du till att åka?

– Nej, de tycker att det ska bli jättekul. De ser det på ett annat sätt. De har också hästägare som säkert tycker det är kul att vara med på ett OS. Vi äger vår häst och jag vill att mina barn ska kunna rida hästen också och ha lika kul som jag haft, säger Zetterman. (TT)

Henrik Skiöld

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.