Ryggont plågar ”Magda” inför VM-premiären

SKIDSKYTTE Förkylningen är på tillbakagång. Då kom nästa smäll för Magdalena Forsberg. Inför lördagens VM-premiär har hon stora smärtor i ryggen.
Sport • Publicerad 3 februari 2001
Kommer ”Magda” till start? –Typiskt att allt ska komma på en gång. Jag har jätteont i ryggen. Det är mina vanliga problem, sade Magdalena till Radiosporten på fredagseftermiddagen.Bild: SCANPIX
Kommer ”Magda” till start? –Typiskt att allt ska komma på en gång. Jag har jätteont i ryggen. Det är mina vanliga problem, sade Magdalena till Radiosporten på fredagseftermiddagen.Bild: SCANPIXFoto: 

–Vi hoppas att hon kan starta, säger landslagsläkaren Klas Östberg till TT.

Den svenska vinteridrottens drottning radade upp segrar i världscupen under en dryg månad.

Hon leder världscupen överlägset.

Så sent som för två veckor sedan var Magdalena Forsberg given storfavorit till flera guld under VM i slovenska Pokljuka som inleds med sprintloppet över 7,5 kilometer på lördagen. Men förkylningen hon drog på sig i Anterselva, i den sista världscuptävlingen före VM, förstörde uppladdningen. Först i tisdags avslutade hon penicillinkuren och körde ett tufft träningspass.

Kanske var det för tufft.

För när näsan slutat rinna började ryggen krångla.

–Typiskt att allt ska komma på en gång. Jag har jätteont i ryggen. Det är mina vanliga problem, sade Magdalena till Radiosporten på fredagseftermiddagen.

Landslagsläkaren Klas Östberg vill tona ned Forsbergs ryggproblem, men bekräftar för TT att Sveriges populäraste idrottare behandlats regelbundet de senaste dagarna.

–Hon har fått olika former av fysikalisk och medicinsk behandling, säger läkaren, Östberg.

Vad är det för skada?

–Det vill jag inte gå in på. Som läkare har jag tystnadsplikt, men det är ju känt sedan tidigare att hon haft ont i ryggen av och till. Vi får se hur mycket ordning vi kan få på ryggen. Det är första gången den här säsongen Forsberg drabbats av sitt gamla ryggskada. Men läget är snarlikt det som rådde inför förra årets världsmästerskap i Holmenkollen.

Då sade Magdalena:

–Jag har en trasig disk och det finns inget läkarna kan göra åt den. Man kan lindra smärtan, inte få bort den. För att överhuvudtaget kunna åka måste jag få sjukgymnastik.

–Skadan blir varken bättre eller sämre av att jag tävlar.

I Holmenkollen inledde Forsberg med att bli fyra i sprintloppet. Det följde hon upp med att ta guldet i jaktstarten och senare bronset på 15 km individuellt. I säsongens världscup har Forsberg vunnit fyra av de sex hittills genomförda sprintloppen. Hon leder disciplinen på 234 poäng, 28 före Olena Zubrilova.

Ukrainskan är tillsammans med norskan Live Grete Skjelbreid-Poirée, ryskan Olga Pyleva och fransyskan Corinne Niogret svenskans tuffaste konkurrenter.

Att förkylningsbesvären och ryggproblemen försvagat Magdalena Forsberg är givet.

Frågan är hur mycket.

Magdalena vet inte själv.

–Det är svårt att säga hur formen är. Jag har inte kört ett riktigt hårt pass på länge. Jag kan inte räkna med att jag är i toppform eftersom jag inte har kunnat toppa formen som jag velat.

–Vi får se, jag hoppas inte att jag är helt borta, säger Magdalena Forsberg.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.