Så ska Tre Kronor klara liten rink

Fler avslut, snabbare passningsspel och ett mer aktivt målvaktsspel. Det är modellen när Tre Kronor flyttar in på liten rink. "Vi tjatar ju alltid om att svenska lag måste skjuta mer. Det gäller verkligen nu", säger målvakten Erik Ersberg.
Sport • Publicerad 2 maj 2008
Assisterande tränare Jan Karlsson instruerar under torsdagskvällens träningspass. Bild: Scanpix
Assisterande tränare Jan Karlsson instruerar under torsdagskvällens träningspass. Bild: ScanpixFoto: 

Tre Kronor har nio NHL-spelare i truppen, som till exempel Erik Ersberg som just slutfört sin första säsong i Nordamerika. Men också flera som antingen inte alls har spelat i Nordamerika eller som har flyttat hem igen, som backklippan Kenny Jönsson och målkungen Mattias Weinhandl.Flytten från stor till liten rink är en omställning, vilket också tv-tittarna hemma i Sverige snabbt kommer att märka när VM i Kanada för svensk del startar på lördagen med match mot Vitryssland.Nordamerikanska rinkar är lika långa som de europeiska, nästan 61 meter. Där slutar också likheterna i måtten. En nordamerikansk rink är fyra meter mindre på bredden, anfallszonerna är drygt två meter längre, utrymmet bakom mållinjen är bara 3,3 meter och mittzonen är två meter kortare än i Europa.Sammantaget blir största skillnaden att spelarna har mindre tid på sig med pucken.- Det är inte alls som hemma, man får motståndarna på sig direkt. Man måste hålla sin kant på ett bättre sätt och gå rakare på mål. Och så ta fler avslut förstås, säger Mattias Weinhandl.Som elitseriens skyttekung borde det vara mumma för honom. Men det finns en annan aspekt som han saknar på de mindre rinkarna.- Spelet blir bättre på stor rink. Här måste man göra sig av med pucken snabbare, så det blir mycket att dumpa in pucken i anfallszonen och jaga efter, säger han.TT: Hur vill du att ni ska spela?- En kombination av båda sätten. Att dumpa är ju USA och Kanada bäst på, så vi kan inte bara göra det. Sedan måste vi vara försiktigare vid linjerna och vårda pucken, säger han.Ersberg påpekar att målvakterna måste vara mer på alerten på liten rink. Inte bara för att det kommer fler skott, utan också för att målvakterna behöver vara mer aktiva:- Eftersom det är så liten yta bakom mål så måste målvakten jobba mer som en extra back och vara aktiv runt kassen. Eftersom det dumpas mycket så blir det jobbigt för backarna om de ska jaga pucken bakom mål, då blir de felvända med ryggen mot planen. Så där måste vi hjälpa till, säger han.En hjälp som försvarsklippan Kenny Jönsson gärna tar emot. En före detta NHL-veteran, som nu varit hemma i Sverige i fyra säsonger.- I egen zon måste man vara tätare på motståndarna än hemma, spela mer aggressivt. Går man bort sig är det svårt att hinna reparera sitt misstag, säger Jönsson.Något som "kung Kenny" sällan utsätter sig för. Vare sig på liten eller stor rink.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.