Annons

Säger nej till elitserien – av lojalitet

HANDBOLL Kvällens elitseriepremiär mellan Warta och Guif riskerar att bli inställd. Elitdomarna hotar med strejk och i går tackade de tänkta ersättarna, Kristianstadsparet Jonas Åström och Niclas Widell, nej till matchen. – Vi vill vara lojala mot våra kollegor, förklarar Jonas.
Sport • Publicerad 18 september 2001
Domarparet Jonas Åström/Niclas Widell tackade nej till chansen att få döma elitseriehandboll. De vill nämligen inte vara illojala mot domarkollegerna i elitserien, som hotar med strejk.
Domarparet Jonas Åström/Niclas Widell tackade nej till chansen att få döma elitseriehandboll. De vill nämligen inte vara illojala mot domarkollegerna i elitserien, som hotar med strejk.Foto: Tackade nej.

Elitdomarna i handboll har i dag 900 kronor per match.

Nu kräver de bättre betalt och vill ha 2000 kronor i stället.

Annons

– Det är ett rimligt krav, tycker Jonas Åström.

Förbundet har inte riktigt samma syn på saken och kan bara sträcka sig till att betala 1200 kronor per match. Läget i arvodesförhandlingarna är totallåst och på måndagskvällen gjordes ännu ett försök att nå en upplösning på konflikten.

Om förhandlingarna förblir resultatlösa kommer elitseriepremiären i kväll, och sannolikt hela den första omgången, att ställas in såvida förbundet inte hittar ersättare som kan sköta domarsysslan tills vidare.

Kristianstadsparet Jonas Åström och Niclas Widell var tänkta ersättare och fick i går förmiddag en förfrågan om att döma premiären mellan Warta och Guif.

Svaret till domartillsättaren Göran Friberg var enkelt:

– Det är en härlig möjlighet att få döma i elitserien, men vi vill inte göra det på de här premisserna, förklarar Jonas Åström. Han och Niclas Widell blåser normalt i herrarnas division I och damernas elitserie, men fick hastigt och lustigt, på grund av den hotande strejken, chansen att döma sin första elitseriematch.

– Hade vi tackat ja hade vi satt våra kollegor på pottkanten och vi hade bara fått det i ryggen senare. Vi valde därför att vara lojala och inte ställa upp under de här omständigheterna, säger Jonas.

Elitdomarna, som är tolv till antalet, vill ha 2000 kronor per match. Alltså en arvodeshöjning med 120 procent.

Och Jonas åström står bakom kollegornas krav.

En kartläggning av arvodena i olika sporter visar att handbollsdomarna tjänar minst i landet.

Annons

En elitseriedomare har i dag 900 kronor. Att jämföra med fotbollsallsvenskan där domarna tjänar 6200 kronor.

En elitdomare i innebandy har 1300 kronor för en herrmatch och 1000 kronor för en dammatch. En elitdomare i bandy har 2600 kronor i arvode. I det sammanhanget känns handbollsdomarnas 900 lite snålt.

– Vi får betala för att döma, säger Elitdomarföreningens ordförande Magnus Johansson till Expressen.

Och Magnus Johansson får medhåll av Jonas:

– Om man jämför med andra idrotter har vi alldeles för dålig betalt. Man lägger ner väldigt mycket tid på detta och arvodet i dag täcker knappt omkostnaderna. Jag tycker inte att 2000 kronor är något orimligt krav, säger Jonas Åström. Höjs inte arvodet blir det domarstrejk.

– Domarna står fast vid sitt beslut och jag är ganska säker på att dom inte kommer att vika sig. Det är upp till förbundet nu, säger Jonas Åström.

Handbollsdomarna har fått en höjning med 100 kronor på åtta år. En spelare i elitserien tjänar ungefär 200000 på en säsong.

– Med anledning av att vi har andra jobb så får vi skatta 50 procent. Det brukar efter skatt ge en nettoinkomst på 450 kronor, eller 30 kronor i timmen. Det tjänar inte ens en sommararbetare, och det är svårt att förklara för familjen att man är borta så mycket för så lite pengar, säger Magnus Johansson.

Elitdomarbasen är rädd för att det på sikt kan bli stora problem.

– Det blir svårt att rekrytera nya domare med det här usla arvodet. Sporten kan komma att dö. Trots allt är det så att utan domare stannar sporten, säger Johansson.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons