Annons

Säkerhetschefen: Tryggt att gå på EM-kval

Han har fått flera mejl med frågor i samma ämne: Är det tryggt att gå på Sveriges EM-kval mot Österrike?
Martin Fredmans svar?
– Det är klart att de ska gå, säger Svenska fotbollförbundets säkerhetschef.
Fotboll • Publicerad 12 september 2023
Martin Fredman, Svenska fotbollförbundets säkerhetschef. Arkivbild.
Martin Fredman, Svenska fotbollförbundets säkerhetschef. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Säkerhetspolisen har höjt terrorhotnivån från nivå 3 till 4.

För hockeyligorna SHL, SDHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan ledde det till åtgärder "för att säkerställa trygga och säkra evenemang", som SHL skrev på sin webbplats, och innebär förbud mot stora väskor och visitation av åskådare.

Annons

För Svenska fotbollförbundet fortsätter säkerhetsarbetet som tidigare.

Martin Fredman, säkerhetschefen, säger att de i stora drag jobbar som vanligt inför ödesmatchen mot Österrike i EM-kvalet på Friends arena i kväll.

Många har mejlat

Men det har ändå varit många biljettköpare – på måndagen hade det sålts 39 500 biljetter – som hört av sig mejlledes till Fredman för att kolla läget.

– Vi har fått jättemånga mejl från åskådare som undrar och frågar, och jag har svarat alla på ett sätt där vi aldrig kan lova något men att vi tar stort ansvar, säger han.

TT: Vad har de frågat?

– Är det tryggt att gå? Kan jag åka hit med mina barn? De frågar om den här matchen och den i Göteborg, damernas match nästa vecka som också är slutsåld.

– Svaret är att "det är klart ni ska gå". Vi gör vår del och lite till. Säger polisen något annat kommer vi att dela med oss av det, vi når alla biljettköpare med ett sms och kan använda andra kommunikationsdelar om så behövs.

"Kom i tid"

För åskådarna som tar sig till Friends arena i Solna gäller det som vanligt förbud mot stora väskor – något förbundet har jobbat med i tre år – och sedan kommer alla att visiteras.

Sedan kommer det bland annat vara mer personal på plats och lite mer teknik där det behövs, för att få besökarna att "uppleva att det är tryggt".

Så Martin Fredmans tips?

Annons

Kom i tid.

Och ha inte så bråttom hem.

– Det finns ingen anledning att rusa ifrån arenan. Alla som har varit här vet hur det ser ut på utsidan: pendeltågsstationen, Evenemangsgatan, trapporna och Solna… Man kan lika gärna vara kvar här i en kvart eller 20 minuter, för du kommer inte fortare hem.

– Jag hade undvikit den där trängseln, det som är på utsidan. Det är bättre att sitta kvar här, äta upp korven och ta en öl till.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons