Annons

Samuelssons galna träning: "Är ingen talang"

Förbundskaptenen kallar Sebastian Samuelsson för "den galnaste aktiva jag känner" på grund av den stora träningsmängden.
Skidskyttestjärnan säger inte emot.
Skidskytte • Publicerad 11 november 2022
Sebastian Samuelsson på rullskidbandet hemma i Östersund. Arkivbild.
Sebastian Samuelsson på rullskidbandet hemma i Östersund. Arkivbild.Foto: Per Danielsson/TT
Johannes Lukas, Sebastian Samuelsson och Oskar Brandt under ett träningspass i Idre nyligen. Arkivbild.
Johannes Lukas, Sebastian Samuelsson och Oskar Brandt under ett träningspass i Idre nyligen. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Timme ut och timme in kör Sebastian Samuelsson skidor på sitt rullband hemma i Östersund.

– Sebbe är troligen den galnaste aktiva jag känner och jag tror att han tillbringar mer tid på sitt rullskidband i maj än de flesta andra kör rullskidor en hel säsong, sade förbundskaptenen Johannes Lukas till Internationella skidskytteförbundets webbplats i somras.

Annons

Samuelsson förnekar inte att träningsmängden är så stor.

– Jag är jättemycket på rullbandet, jag tycker att det är suveränt bra träning. Allt blir så mätbart därinne, säger han.

– Jag ser mig nog själv inte som nån talang utan jag har nog insett att jag måste träna hårt och bra om jag ska vara bra.

Klarar monoton träning

Han säger att han på rullbandet kör som om han skulle ha tränat utomhus, men att kvaliteten blir bättre då han slipper nerförsbackarna.

– Jag kan bestämma att 'i dag vill jag bara åka uppför'. Det är en fördel som mina konkurrenter nere i Europa har, att de har de där långa stigningarna som inte vi har på samma sätt i Östersund. Då har det varit bra att ha rullbandet, menar Samuelsson.

Han är inte rädd för att träna för mycket och gå över gränsen.

– Jag är rätt sliten i perioder under sommar och hösten, men på något sätt har jag lärt mig vad som är okej att vara sliten och vad som inte är bra.

Förbundskaptenen Johannes Lukas säger att Samuelsson troligen är den i landslaget som kan köra mest monoton träning.

– Han behöver inte springa ute för att det är kul där ute i skogen. Han kan göra det mest effektiva, och det är han säkert bäst på. Den här vägen funkar väldigt bra för honom och det vill vi fortsätta med, säger Lukas.

Vill vinna världscupen

Sebastian Samuelsson kom trea i världscupen förra säsongen, men blev sedan utan medaljer på OS. Den kommande säsongen sätter han stort fokus på världscupen.

Annons

– Jag känner att jag någon gång vill vinna den totala världscupen och varför skulle jag inte kunna göra det i år? Jag tror att jag har en bra chans men sen betyder inte det att om jag blir tvåa, trea eller sexa i slutändan att det är så himla dåligt.

TT: Vad krävs för att vinna världscupen?

– Jag skulle säga att åkmässigt visade jag nog redan förra säsongen att om jag åker skidor som förra vintern så kan jag vinna. Det som jag behöver är att träffa några fler skott. Men jag tror att om jag kombinerar skyttet som jag hade för två år sedan med åkningen som jag hade förra året – om jag får ihop de två delarna, då är jag väldigt nära att vinna i alla fall.

Gulden kanske gav respekt

Han har lagt mycket krut i sommar- och höstträningen på att förbättra skyttet. Ett första kvitto på förbättringen kom i VM på rullskidor i augusti då Samuelsson tog två guld.

– Anledningen till att jag åkte var att jag ville träna på de här man mot man-situationerna när man kommer in på sista stå med många andra. Där fick jag väldigt bra kvitton på att jag klarade av de situationerna bra. Så jag tror kanske att jag vann lite respekt från de som var där och tävlade, säger Samuelsson.

Fakta: Skidskyttarnas premiärtävling

Till Sverigepremiären i Idre i helgen, där kortdistansen räknas som SM-tävling, kommer det svenska landslaget att få konkurrens från en del utländska åkare. Bland annat franska landslagsåkare som Anaïs Chevalier Bouchet, Julia Simon, Quentin Fillon Maillet och Emilien Jacquelin. Samt åkare från Slovakien, Ukraina och Lettland.

Tidsprogram:

Lördag: SM, kortdistans, herrar 10.00 och damer 12.10.

Söndag: sprint, herrar 10.00 och damer 11.50.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons