Annons

Särspel avgjorde USOpen – Goosen fick sin seger till sist

GOLF TULSA, OKLAHOMA. Det stod mellan Mark Brooks, USA och Retief Goosen, Sydafrika. Det blev Goosen som fick jubla – men först efter 18 håls särspel på måndagen. Sydafrikanen vann Mastersturneringen US Open, två slag före Brooks.
Sport • Publicerad 19 juni 2001
Goosen fick jubla – till slut. Sydafrikanen besegrade amerikanen Mark Brooks efter särspel. Bild: PRESSENS BILD
Goosen fick jubla – till slut. Sydafrikanen besegrade amerikanen Mark Brooks efter särspel. Bild: PRESSENS BILDFoto: 

På söndagen såg han ut att ha spelat bort segern. På måndagen tog han tillbaka den efter att ha gått på par, 70 slag. Det räckte när 40-årige Brooks kämpade sig igenom måndagens rond och slutade på två slag över par.

Det var 32:a gången i US Opens historia som det krävdes särspel över minst 18 hål för att få fram en vinnare.

Annons

Retief Goosen hade haft chansen att avgöra på Southern Hills Country Club redan på söndagen. På 18:e hålets green hade han två slag på sig att få i bollen från fyra meter, men missade första putten som lade sig en halvmeter från hål. Parputten som skulle gett seger strök också hålkanten.

Goosen sänkte dock bogeyputten för att rädda särspel. Strax innan hade amerikanen Stewart Cinks segerchanser försvunnit när han missat en bogeyputt från en halvmeter. En putt som han trodde var betydelselös, men som kostade honom en plats i måndagens särspel.

– –Jag trodde inte att den skulle vara så betydelsefull. Jag hade lagt alla mental kraft på den första, så det var svårt att koncentrera sig, sade Cink.

Mest överraskad över dramatiken på 18:e var Mark Brooks som gått ett par bollar tidigare. Han hade treputtat och hamnat fyra under par och trodde att segerchanserna var borta. Men plötsligt när han höll på att packa sin saker fick han besked om att han skulle spela särspel på måndagen.

– Jag är chockad. Det var en konstig avslutning på turneringen. Golf kan vara en grym sport.

Segern i US Open var Retief Goosens första Masterstitel i karriären och gav honom dessutom motsvarande 9,5 miljoner kronor i prispengar. n

Han blev den tredje sydafrikanen som vann turneringen. Tidigare vinnare är Gary Player (1965) och Ernie Els (1994 och 1997).

Tiger Woods som jagade femte raka majortiteln kunde aldrig reparera de första dagarnas dåliga spel och fick nöja sig med tolfte plats. Jesper Parnevik som avslutade med en 68:a och slutade tillsammans med Gabriel Hjertstedt spå delad 30:e plats med totalt 288 slag. Mathias Grönberg blev 74:a med sina 296 slag.n

Från TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons