Annons

Schumacher oskadd ur krasch

MOTOR Formel 1-världsmästaren Michael Schumacher var på väg in i en vänsterkurva under träningen i Melbourne på fredagen. Farten var 200 kilometer i timmen när det hände: hans Ferrari sladdade i kurvan och slog sedan runt två gånger. Tysken, som undkom oskadd, lastade efteråt arrangörerna för olyckan.
Sport • Publicerad 3 mars 2001
Formel 1-världsmästaren Michael Schumacher körde av i en vänsterkurva under träningen i Melbourne på fredagen. Hans Ferrari sladdade i kurvan och slog sedan runt två gånger.
Formel 1-världsmästaren Michael Schumacher körde av i en vänsterkurva under träningen i Melbourne på fredagen. Hans Ferrari sladdade i kurvan och slog sedan runt två gånger.Foto: Vilken krasch.

Schumacher ansåg att kraschen hade kunnat undvikas om arrangörerna lyssnat på hans varning. När han för första gången någonsin under karriären slog runt var anledningen ojämnheter i avåkningszonen.

–Dagen före påtalade jag problemet för arrangörerna.

Annons

Natten till fredagen modifierade arrangörerna av Australiens GP avåkningszonerna i många kurvor. Men inte i kurva nummer sex där Schumacher tappade kontrollen och slog runt två varv. Olyckan kom sedan Schumacher fått besked om att det fanns varningsflagg i kurva fem.

–När jag inte såg någon flagga gav jag fullt. Flaggan kom i ingången till nästa kurva och jag var helt på gränsen. Bromsade lite för hårt. Vid inbromsningen gick bilen med bredsidan före ut i avåkningszonen. En nivåskillnad gjorde att den lättade och gick runt två varv vilket fick mer allvarliga konsekvenser än nödvändigt.

–Det var ingen kraftig smäll då jag aldrig gick i skyddsmuren. Det såg mycket värre ut än det var.

När Michael Schumacher inledde inbromsningen var farten kring 240 kilometer.

–Det var första och förhoppningsvis sista gången jag slog runt med en racerbil. Cockpiten var helt intakt efter olyckan. Vänster framhjul slets loss, men de nya wirarna fungerade och hjulet flög aldrig iväg. Det var tidigare en av de stora riskerna i Formel 1. 80000 åskådare på läktarna kunde andas ut.

Minnen från Silverstone 1999 väcktes. Den gången bröt Schumacher benet i hans karriärs våldsammaste krasch.

–Säkerheten i formel 1 vad gäller såväl bilar som banor har kraftigt förbättras, men vi kan alltid göra mer, säger Schumachers stallchef Jean Todt.

Internationella bilsportförbundet har inför för årets säsong gjort en del förändringar, bland annat aerodynamiska, för att få ned farten. Ändå kör man på nya rekordtider i Melbourne.

–Aerodynamiken har gjort bilarna långsammare, men samtidigt har förbättringar på däcksidan gjort bilarna mycket snabbare, förklarar McLarens stallchef Ron Dennis.

Schumacher noterades för tredje snabbaste tid under fredagen. Snabbast var hans stallkompis Rubens Barrichello följd av Jarno Trulli i Jordan. David Coulthard var fyra och Mika Häkkinen femma.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons