Annons

Seger missade ny match: "Hängslen och livrem"

Damlandslagets lagkapten och VM-uttagna Caroline Seger missade en ny damallsvensk match på grund av en skadekänning.
– Vi vill inte gå på för tidigt utan ha både hängslen och livrem, säger Rosengårdstränaren Joel Kjetselberg.
Fotboll • Publicerad 2 juli 2023
Landslagsveteranen och VM-uttagne Caroline Seger missar ännu en damallsvensk match med klubblaget Rosengård. Här ses hon på läktaren på Malmö IP med lagkamraten Loreta Kullashi.
Landslagsveteranen och VM-uttagne Caroline Seger missar ännu en damallsvensk match med klubblaget Rosengård. Här ses hon på läktaren på Malmö IP med lagkamraten Loreta Kullashi.Foto: Rickard Nilsson/TT

När Rosengård slog IFK Norrköping med 2–1 på hemmaplan befann sig landslagsstjärnan Caroline Seger, 38, på Malmö IP:s läktare. Mittfältaren har länge dragits med en skadekänning, men Malmöklubben vill inte avslöja vad det rör sig om.

– Hon har fortfarande sin känning som hon har haft efter Örebromatchen (28 maj), säger tränaren Joel Kjetselberg till TT.

Annons

Seger var inte själv tillgänglig för intervjuer, men tränade på planen innan matchen mot Norrköping.

– Nu var hon på planen i dag innan spelarna och körde med boll. Det var kul att se henne i dag, säger Kjetselberg.

"Tog ett steg"

TT: Är hon i lagträning under veckorna eller kör hon mycket solo?

– Hon har kört mycket solo, men det var kul att se henne i dag. För i dag kändes det som att hon tog ett steg.

Kontakten mellan Rosengårds och landslagets medicinska team har varit febril under våren.

– För att vi ska kunna följa en stegring för henne. Så där är landslaget fullt med, säger Kjetselberg och fortsätter:

– Det handlar ju inte bara om VM utan att hon ska vara tillgänglig för oss. Vi vill inte gå på för tidigt utan ha både hängslen och livrem.

Seger drabbades av en muskelbristning i en vad under ett inhopp i träningslandskampen mot Norge den 11 april. Sedan dess har 38-åringen endast gjort ett 19 minuter långt inhopp för Rosengård – mot Kif Örebro den 28 maj då hon drabbades av någon form av känning.

Seger, som med sina 235 matcher i den blågula tröjan innehar det svenska landskampsrekordet, har stått utanför Rosengårds trupp i totalt tolv damallsvenska matcher denna säsong. Seger svarade även för ett kortare inhopp i träningsmatchen mot Danmark den 7 april.

Seger har inte spelat en hel match sedan EM förra sommaren. Efter mästerskapet opererade hon en häl och missade resten av säsongen. I damallsvenskan har det blivit totalt 99 minuters fotboll för 38-åringen denna säsong.

Annons

Trots skadehistoriken tog förbundskaptenen Peter Gerhardsson ut Seger till sommarens VM i Nya Zeeland och Australien.

"Inte lova någonting"

Rosengård spelar sin sista seriematch innan VM-uppehållet kommande fredag hemma mot Linköping – Joel Kjetselberg utesluter inte att Seger är aktuell för spel då.

– Jag vill inte lova någonting, men jag vill inte heller stänga några dörrar, säger Rosengårdstränaren.

Damallsvenskans sista matcher spelas söndag nästa helg. De VM-spelare vars klubblagssäsong är slut samlas för ett läger i Göteborg 3–6 juli. Därefter får spelarna ledigt några dagar innan avresan till Nya Zeeland den 10 juli.

Sverige inleder gruppspelet mot Sydafrika den 23 juli i Wellington. Därefter väntar Italien den 29 juli i samma stad och sedan Argentina den 2 augusti i Hamilton. Går Sverige sedan vidare blir det spel i Australien.

Fakta: Segers skadefyllda fotbollsår

Landslagsveteranen Caroline Seger, 235 landskamper, opererade efter EM i fjol – där Sverige åkte ut i semifinal mot England (0–4) – sin häl och missade resten av den säsongen.

Förhoppningen var att Seger skulle göra comeback för Rosengård i cupmatcherna i februari–mars, men det dröjde till den damallsvenska premiären mot Piteå den 24 mars. Då gjorde mittfältaren ett inhopp i den 66:e minuten. Seger startade i den efterföljande matchen mot Linköping, men blev utbytt i den 56:e minuten.

Hon var med under landslagssamlingen i april och hoppade in i den 76:e minuten mot Danmark den 7 april. I träningslandskampen mot Norge den 11 april blev Seger inbytt i den 62:a minuten, men fick kliva av efter 14 minuter med en muskelbristning i vaden.

Sedan dess har det blivit ett inhopp – den 28 maj mot Kif Örebro – i den 71:a minuten. I omgången innan dess satt Seger på bänken hela matchen mot Hammarby.

Totalt har Seger varit utanför Rosengårds trupp i 12 av 16 damallsvenska matcher denna säsong.

Sista chansen till spel innan VM i Nya Zeeland och Australien är fredagen den 7 juli hemma mot Linköping. Därefter tar damallsvenskan VM-uppehåll.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons