Annons

Segeryran försvann för EM-kvalhjältarna

FOTBOLL STOCKHOLM Utrikesminister Anna Lindhs död lade sordin på fotbollslandslagets glädje efter segern över Polen i onsdags kväll som gjorde att Sverige är klart för EM i Portugal nästa år. En presskonferens som skulle ha hållits i Råsunda fotbollsstadion i går ställdes in.
Sport • Publicerad 12 september 2003

Landslaget landade på Arlanda klockan 02.45 natten mot torsdagen med ett chartrat plan som startade från Katowice i Polen. Då var Anna Lindh ännu i livet.

–Vi hade hört nere i Polen vad som hade hänt, säger Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

Annons

–Först trodde vi inte det var så allvarligt, men det förtog ju stämningen lite grann. Och på bussen på väg till planet hem sade domarbasen Bosse Karlsson till mig att text-tv hade ändrat tillståndet från "kritiskt" till "mycket kritiskt". Så i det läget hoppades man bara att hon skulle klara det. På torsdagsmorgonen tog Svenska fotbollförbundets styrelse genom Lars-Åke Lagrell och generalsekreteraren Sune Hellströmer beslutet att ställa in torsdagens matcher på förbundsnivå. Efter det beslutade landslagsledningen att skjuta på den presskonferens som var planerad till eftermiddagen med förbundskaptenerna Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck. Den är planerad till fredagen i stället.

–Det kändes meningslöst att hålla en presskonferens om EM en sådan här dag. När förbundsstyrelsen tar beslut om att ställa in fotbollsaktiviteter bestämde vi att inte ha någon presskonferens, vi känner att vi ville delta i landets sorg, säger Fotbollförbundets informationschef Jonas Nystedt.

Besked om dådet mot Anna Lindh nådde landslagsledningen och en del av spelarna redan före onsdagskvällens match i Chorzow.

–Vi hade vila på eftermiddagen och samling med vårt matchmål, en lätt måltid, klockan 17.40, säger Nystedt.

–Då hade några av spelarna fått reda på vad som hade hänt i olika tv-kanaler på hotellrummen. Riksidrottsförbundet (RF) gick på torsdagen ut med en rekommendation till idrottsrörelsen att Anna Lindhs minne ska hedras vid evenemang, företrädesvis med en tyst minut. Däremot rekommenderar RF inte att ställa in matcher och dylikt.

Ändå valde Fotbollförbundet att ställa in torsdagens matcher. Och man rekommenderade serier under förbundsnivå att ställa in. (TT)

Av Peter Wikström, TT
Av Peter Wikström
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons