Annons

Segrar som bär till VM

Sport • Publicerad 25 januari 2001

SKIDOR

Jörgen Brink och Gabriella Fredriksson tog på onsdagen sprintsegrar i Filipstad som förmodligen bär ända till Lahtis och VM i skidor. Sprintloppen hade inte SM-status, men i potten låg en eller flera VM-biljetter.

Annons

På fredag kommer det slutgiltiga svaret på vad onsdagens segrar var värda. Då presenteras den kompletta truppen till VM i Lahtis den 15–25 februari.

Men förbundskapten Magnar Dalen kan knappast förbise segerduon i Filipstad. Jörgen Brink ligger särskilt väl till. Umeååkaren har kommit tillbaka starkt efter en sjukdomstyngd höst och i honom kan Dalen slå ihop två VM-åkare i en smäll. Brink är med två individuella femteplatser och stafettguld den hittills starkaste kandidaten till en av de två platserna som VM-reserv som återstår att ta ut på allroundsidan. Samt alltså ett hett sprintnamn.

Vilket kan öppna dörren för ytterligare en tredje manlig sprinter i VM (Thobias Fredriksson är redan uttagen).

Tio herrar och tio damer är den kvot Dalen har att hålla sig till. Och Stockviks Gabriella Fredriksson, som med en överlägsen seger visade sin sprintklass på onsdagen, vann dessutom det första VM-testet i sprint i Trettonhelgen. Med stor sannolikhet gör hon sällskap med bröderna Mathias och Thobias till VM. En unik familjetrojka.

Det enda som ligger Brink och Fredriksson i fatet är att de inte tävlat internationellt den här säsongen. Varken i sprint eller i andra lopp.

De får chansen den 1 och 4 februari. Då är det sprintlopp i världscupen i italienska Asiago och dit åker åtminstone även Thobias Fredriksson, Mikael Östberg och Peter Larsson.

Flera nationer har redan rejäla satsningar på sprint.

Exempelvis ligger Norges sprintbudget på 2 miljoner kronor den här säsongen. Att jämföra med Sveriges 200000 kronor.TT

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons