Annons

Seriefinalen som fick publiken att njuta

FOTBOLL Veckans match var ett toppmöte i division sju. Två obesegrade lag i en ren seriefinal, Vinnö-Näsum. Vinnö var det bättre laget, och vann rättvist med 2-1. Men det var inte fotbollen som värmde mest. Det var helheten, sommarkvällen, inramningen och atmosfären.
Sport • Publicerad 27 juni 2001

Division VII-fotboll ska man helst närma sig utan förväntningar. Kanske var det därför gårdagens drabbning slog an så djupa toner hos undertecknad.

Det blev helt enkelt en ovanligt, ljuv svensk sommarkväll. Eller svensk idrott på gräsrotsnivå när den är som bäst.

Annons

Fotboll kan vara välspelad med stora idrottsliga prestationer.

Fotboll kan vara sparka och spring.

Fotboll kan vara dramatik och blodigt allvar.

Fotboll kan vara lek med glimten i ögat.

Fotboll kan vara en stunds avkoppling när man inte har något annat för sig.

Fotboll kan vara ett tillfälle att njuta av vädret, umgås med vänner och rasta hunden.

Matchen mellan Vinnö och Näsum var allt det ovanstående. Jag var inte ensam om att njuta.

– Fotboll kan väl inte bli så mycket bättre!

Orden är Håkan Erlandssons, spelande tränare i Vinnö.

Det är lätt att förstå honom. Ovanligt stor publik, seger i seriefinalen och serieledning.

Annons

– Och nu har vi tre veckors semester. Glöm inte det, skrattar Håkan Erlandsson. Det var Vinnö som stod för det mesta av skönspelet. Näsum kontrade visserligen tidigt in ledningsmålet, målskytt en av planens giganter, Niklas Svensson. Men efter det var det Vinnös match helt och hållet.

Håkan Erlandsson och Patrik Svensson var bollvinnarna på mittfältet. Markus Svensson sprang oförtröttligt i anfallet, och Johan Svensson var hur säker som helst mellan stolparna.

Belöningen kom i början av andra halvlek. Håkan Erlandsson fick slå in 1-1 från nära håll efter snyggt förarbete av Marcus Svensson.

Segermålet var ännu snyggare. Marcus Svensson skarvade fram bollen till Håkan Erlandsson som slog ett avvägt inlägg mot bortre stolpen där Patrik Svensson mötte med pannan.

Det var Näsum som skapade nerven i matchen. Trots att man gång på gång stångade sig blodiga mot Vinnömuren så gav man aldrig upp.

Sista kvarten vände matchbilden, och Näsum skapade en rad kvitteringschanser. Den allra vassaste kom i 80: e minuten. Niklas Svensson i Näsum fick på ett fräsande skott från nära håll. Men Johan Svensson i Vinnömålet svarade för matchens bästa enskilda prestation då han reflexräddade. Det var förstås olika uppsyn hos de olika tränarna efter matchen.

– Vinnö vann rättvist. De var klart bättre än oss i åtminstone 75 minuter. Men det är klart att man tycker det är lite synd att vi inte får in kvitteringen med tanke på att vi trots allt skapar några vassa chanser på slutet, säger en ärlig Näsum-tränare, Peter Hamrin.

Det är bara halvtid i serien.

– Absolut. Vi har inte på något sätt gett upp för att vi förlorade i dag. Vi siktar fortfarande på att ta oss upp i sexan. Nästa gång har vi kanske turen på vår sidan.

Vinnös spelande tränare, Håkan Erlandsson var av förståeliga skäl muntrare efter matchen.

Annons

– Jag tycker vi gjorde en riktigt bra match. Kanske skulle vi ha avgjort den med fler mål tidigare. Nu blev det onödigt spännande, säger Håkan Erlandsson.

Det fanns en konkret förklaring till varför Näsum bjöds in i matchen.

– Vi blev trötta, helt enkelt. Om man dessutom leder när man blir trött är det lätt hänt att man backar hem och blir försiktig. Det var vad vi gjorde sista kvarten.

Det var ändå inte Vinnö som var de största vinnarna i går.

Det var alla vi som fick vara där och njuta.

Av korven, vädret, trivseln, arenan, glädjen och sorgen.

Det finns hopp för svensk fotboll - på bredden.

matchfakta

Vinnö–Näsum 2–1 (0–1)

Målen: 0-1 Niklas Svensson (13), 1–1 Håkan Erlandsson (46), 2-1 Patrik Svensson (61).

Annons

Domare: Sorin Vatau - bra.

Publik: 110 betalande.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons