Annons

SHL markerar mot kvinnovåld: "Kommer agera"

Två Brynässpelare sitter anhållna, misstänka för våldtäkt.
Nu tar SHL krafttag för att markera mot kvinnovåld.
Ishockey • Publicerad 12 maj 2021
SHL:s vd Jenny Silfverstrand. Arkivbild.
SHL:s vd Jenny Silfverstrand. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

En spelare i Brynäs häktades i förra veckan misstänkt för våldtäkt och ett par dagar senare anhölls en annan spelare i samma klubb, också han misstänkt för våldtäkt.

SHL-chefen Jenny Silfverstrand har följt klubbens krissituation och reagerar starkt på anklagelserna.

Annons

– Jag har blivit väldigt berörd och känner väldigt mycket. Man har läst om den här utvecklingen som vi delvis ser i samhället, men även de rubriker som är kring hockeyn. Det känns de här dagarna när man läser de här rubrikerna. Det har varit rätt tufft på ett känslomässigt plan också, säger hon.

"Det är prioriterat"

TT: Skadar det här svensk ishockey på något sätt?

– Det är klart att när våra verksamheter finns med i den här typen av rubriker blir det en påverkan på hela våra verksamhet. Det blir också en situation där alla i samhället måste rannsaka sig själva. Och det får vi också göra.

Enligt Silfverstrand har ligan redan påbörjat ett arbete för att markera mot mäns våld mot kvinnor.

– Vi vill att alla ska känna sig trygga oavsett om det är i ett omklädningsrum, i en arena eller i en relation. Så visst har vi ett ansvar att hockey ska få fortsätta vara hockey, säger hon och fortsätter:

– Vi kommer agera utifrån det som uppkommit nu. Vi kommer ta fram policyer och sedan kommer vi göra ett internt arbete i våra verksamheter när det gäller de här frågeställningarna. Men hur det kommer se ut, det vet jag inte. Men det är påbörjat och det är prioriterat.

"Ett utbrett problem"

Brynäs skriver i ett uttalande på hemsidan att machokultur och mansdominerade normer inte hör hemma inom ishockeyn.

Men hur stora är problemen?

– Det håller på att göras en hel del undersökningar om det. Vi är i en bransch där det är många män och vi ser också att det här är ett utbrett problem i samhället. Då är det klart att det är tänkbart att det är det hos oss också, säger Jenny Silfverstrand.

SHL har tidigare engagerat sig i normfrågor och gjorde i fjol, tillsammans med Aftonbladet, en satsning på HBTQ-personers rättigheter. Silfverstrand flaggar för att det kan bli något liknande i det här fallet.

– Det är något som vi planerar att fortsätta med de närmsta åren. Men vi får addera en del frågeställningar efter det här, säger hon.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons