Silver och brons för Malmberg – och guld för Gustav Eichmüller

Guld till Gustav Eichmüller, Åhus. Silver och brons till Elise Malmberg, Hässleholms AIS. SM i mångkamp blev en stor framgång för våra friidrottstalanger.
Sport • Publicerad 12 februari 2013
Guldkille. Åhusgrabben Gustav Eichmüller (länst till vänster) tog guld på mångkamps-SM i Växjö. Medaljörerna på seniorsidan, från vänster: Ellinore Hallin, Sofia Linde och Elise Malmberg.
Guldkille. Åhusgrabben Gustav Eichmüller (länst till vänster) tog guld på mångkamps-SM i Växjö. Medaljörerna på seniorsidan, från vänster: Ellinore Hallin, Sofia Linde och Elise Malmberg.Foto: Anders Sjögren DECA Text&Bild
Foto: 
Eichmüller med guldmedaljen.
Eichmüller med guldmedaljen.Foto: 

SM i mångkamp avgjordes i Telekonsult Arena i Växjö och där blev det både ett silver i F19 och ett brons i seniorklassen för Elise Malmberg från Hässleholms AIS, som fyller 18 år om fem månader.

Elise inledde helgens mångkamp, som genomfördes med alla grenarna under en och samma dag, genom att göra ett riktigt vasst häcklopp över 60 meter.

– Det kändes bra, men att det var så här bra, det trodde jag aldrig. Det var chock nummer ett, sa Elise, som med tiden 8,53 faktiskt var snabbare än båda tjejerna som sprang i landskampen i lördags.

– Oj, det visste jag inte. Men det var ju kul.

6.13 i längdhopp

Efter den drömstarten väntade höjdhopp.

En gren som Elise var nervös inför.

– Jag har haft problem med en fot och missat större delen av höjdträningen under hösten, berättade Elise.

Hon blev inte mindre darrig efter första hoppet. Hon rev nämligen första försöket på 1.67.

– Men det kändes bra, och jag tog i nästa. Och sedan tog jag ju 1.70 också.

Dessutom var hon oerhört nära att klara 1.73, så med några fler pass och mer vana vid högre höjder så blir det nog ännu högre.

Elise gjorde sen 11.23 i kula och hade även en riktigt lång stöt i sista omgången, men det flaggades för övertramp. Sedan var det dags för nästa chock.

– Ja, i längdhoppet. Jag tyckte att jag fick på ett bra hopp och jag kollade på hoppet och gissade att det var lite över sex meter. Men det var 6.13 och dessutom så var det utan att träffa plankan. Det var chock nummer två.

Två sköna medaljer

Sedan avslutade Elise med att göra 2.22,78 utan att helt ta ut sig i och med att hon hade för långt fram och var inte direkt hotad från dem bakom.

Det gav henne ett F19-silver men också ett brons i seniorklassen.

– Det är jag nöjd med, mycket nöjd, sa Elise och log

Hennes totaltsumma var så bra som 4 151 poäng och det ger henne en topp-10- plats på seniorsidan genom alla tider.

Svensk seniormästare blev på den kvinnliga sidan Sofia Linde, Täby IS, med poängen 4 335 just före Ellinore Hallin från IFK Växjö med 4 293 poäng, vilket är den fjärde och femte bästa serien genom alla tider i Sverige.

Vilket fighterhjärta

Och så till guldkillen Gustav Eichmüller då.

15-åringen från Åhus FIK, som landade på slutsumman 4 200 poäng.

Och det i en sjukamp som var riktigt jämn, det skiljde bara 14 poäng mellan ettan och tvåan till sist.

– Det var väldigt jämnt ända in till slutet, jag fick ju max ta stryk med en sekund på 600 meter, sa Gustav, som bara lämnade sex tiondelar till Simon Larsson från IK Ymer.

– Jag gav allt på slutet och det var skönt att det räckte.

Men det var inte en tävling som gick helt på räls för Åhustalangen, då han i specialgrenen kula inledde med att trampa över.

Sedan blev det en tappad stöt, som ändå mätte 14.79, samt att han hade en ännu längre stöt i sista.

– Men den kom i nätet, så det blev ogiltigt, berättade Eichmüller.

Det är ju så att nedslagssektorn blir smalare efter cirka tolv meter, något som långstötarna förlorar på om det blir lite snett. Men det löste ju sig ändå till sist tack vare fighterhjärtat hos Eichmüller.

– Jag kom hit för att vinna och göra allt för att vinna. Så nu känns det extra skönt att jag klarade av pressen.

Och om mindre än en månad är det ungdoms-SM för Gustav nere i Malmö – då blir det säkert fler medaljer.

Mikael Hallqvist
Hasse Sjögren
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.