Annons

Sist in – nu är Trevor Sinclair given i startelvan

FOTBOLL AWAJI, JAPAN. Trevor Sinclair tog den långa vägen till VM. Han var andrereserven som fick sista platsen. Nu är han ordinarie i Sven-Göran Erikssons engelska VM-lag. Som möter Brasilien i VM-kvartsfinalen på midsommarafton.
Sport • Publicerad 19 juni 2002
Trevor Sinclair var sist in i den engelska VM-truppen. Mot Brasilien på fredag är han en av ”Svennis” viktigaste spelare.
Trevor Sinclair var sist in i den engelska VM-truppen. Mot Brasilien på fredag är han en av ”Svennis” viktigaste spelare.Foto: Reserven som blev ordinarie.

– Jag kom med i landslaget lite senare än jag ville, säger Trevor Sinclair efter Englands träning på den japanska ön Awaji utanför Kobe igår.

– Men det är fantastiskt att få vara med det här gänget och ha chans att få spela mot Brasilien.

Annons

Historien om Trevor Sinclairs väg till VM är lika lång som krokig.

Till slut, lagom till när det började dra ihop sig i VM, blev Sinclair lösningen på det som länge setts som Sven-Göran Erikssons olösta problem i den engelska landslagselvan – vänsterkantsplatsen. Efter att i många år ha varit aktuell för landslagsspel fick Trevor Sinclair chansen när Sven-Göran Eriksson kom in i bilden. ”Svennis” högra hand Tord Grip tyckte att West Hams högerlöpare kunde vara något. Debuten kom i 1–1-mötet med Sverige på Old Trafford i november.

Men det var bara början på Sinclairs VM-färd. 29-åringen spelar på högerkanten i West Ham och där huserar ju en viss David Beckham. På motsatta sidan har Sven-Göran Eriksson haft svårare att hitta rätt man. Tröja nummer 4 har inte varit behäftad med tur direkt. Steven Gerrard skadades svårt och försvann tidigt ur bilden. Kieron Dyer och Danny Murphy stod också före Sinclair i kön.

Även de skadades. Men kom tillbaka. Och efter landskampen mot Sydkorea den 21 maj fick Sinclair besked om att han stod utanför truppen.

En besviken Sinclair flög hem till London från Seoul. Men fick vända efter 15 timmar.

Murphy var skadad igen. Så Sinclair tog till slut en VM-plats men nöjde sig inte med det. Kieron Dyer och ytterligare ett vänsteralternativ, Sinclairs klubbkamrat Joe Cole, byttes in men gjorde ingen lycka. Emile Heskey fick också spela där ute.

Mot Argentina flyttade ”Svennis” ut Paul Scholes på kanten. Men när Owen Hargreaves skadades efter 20 minuter klev Scholes in och in som vänsterspelare byttes – Trevor Sinclair. Och där har han stannat sedan dess. Som startman både mot Nigeria och i åttondelen mot Danmark.

– Det har känts väldigt bra, säger en leende Sinclair.

– Jag har väntat på den här chansen och nu är det bara att fortsätta jobba.

Engelsmännen vet att Brasilien har sina defensiva brister. Det kan en snabbfotad herre som Sinclair utnyttja. Men motståndet heter duga. Cafu har parkerat som Brasiliansk högerback under många år.

Annons

– Cafu är väldigt offensiv, men alla brasilianare vill väl gå framåt. Det blir luckor bakåt och kan vi utnyttja det så kanske vi kan ge dem en chock på fredag. Sinclair är också en offensiv kraft. Och han har en känsla för spektakulära mål. Ett av dem pratas det fortfarande om på Queens Park Rangers hemmaarena Loftus Road i London. Det gjordes 1997, på den tiden han spelade i QPR och var en bicycleta av det häftigare slaget från långt håll när Barnsley besegrades med 3–2 i en FA-cupmatch.

– Jag har alltid drömt om att göra ett sånt mål igen. Som ni såg på träningen i dag gick det inte så bra. Men jag spar det målet till de stora matcherna, säger han.

Av Peter Wikström, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons