Annons

Sjöbeck har 100 000 skäl att jubla

FOTBOLL Årets ledare i Kristianstad år 2000 har prisats igen. Thomas Sjöbeck i Nosaby IF fick igår ta emot 100000 kronor i stipendium från Sparbanksstiftelsen.
Sport • Publicerad 20 april 2001
Thomas Sjöbeck fick i går motta Sparbanksstiftelsens stipendium till en skånsk idrottsledare inom ungdomsidrotten på 100000 kronor. Bild: BOSSE NILSSON
Thomas Sjöbeck fick i går motta Sparbanksstiftelsens stipendium till en skånsk idrottsledare inom ungdomsidrotten på 100000 kronor. Bild: BOSSE NILSSONFoto: Prisades igen.

–Det känns oerhört stort, jag är jätteglad. 100000 kronor är väldigt mycket pengar. Men samtidigt – det känns som att jag är värd det här, sprudlar Thomas Sjöbeck, engagerad sedan många år i Nosaby IF som fotbollsledare.

Nu är det visserligen bara 20000 kronor som går till Thomas Sjöbeck personligen. Resterande 80000 kronor går till idrottsföreningen han representerar.

Annons

–Vi är naturligtvis väldigt glada och stolta över Thomas och utmärkelsen, och pengarna ska användas precis så som stipuleras i stipendiet – till att utveckla föreningens ungdomsverksamhet, säger Nosabys ordförande Lennart Kärrberg. Utbildning av ledare och tränare, en ny gräsplan och renovering och tillbyggnad av anläggningen tillhör planerna på vad stipendiesumman ska gå till.

–Vi har en stor ungdomsverksamhet, och när den nu har vuxit ytterligare behöver också vi expandera. Det här var ett mycket välkommet tillskott, förklarar Kärrberg.

Stipendiet från Sparbanksstiftelsen till en skånsk idrottsledare inom ungdomsidrotten är helt nyinstiftat.

Thomas Sjöbeck är den förste någonsin som får motta priset.

För att få stipendiet ska ungdomsledaren – enligt de riktlinjer som dragits upp av stiftelsen – genom sin verksamhet utveckla klubben socialt, göra en sportlig insats utöver det vanliga, vara en inspirerande ledare och en god förebild för de unga.

Thomas Sjöbeck uppfyller alla punkterna.

Juryn var enhällig om att ge Nosabyledaren stipendiet.

Bakgrunden är naturligtvis Sjöbecks stora engagemang i ”Nosabyprojektet”, ett projekt med barn med damp eller andra funktionshinder.

Från början var det åtta barn, nu är det 23 i laget.

–Det är roligt att det blivit en sådan succé. Det är väldigt viktigt för barnen. De har ofta haft det lite tufft och hittar en trygghet i idrottsföreningen, säger Thomas. Projektet har också fått en hel del uppmärksamhet under det gångna året.

Annons

Thomas, som satsat oerhört mycket ideellt på ungdomarna i damp-projektet, blev först vald till Årets Idrottsledare av Kristianstadsbladet och Kristianstadsidrottens Samorganisation.

Sedan fick han ett hederspris från Skåneboll för sina insatser.

Och i förra veckan fick han via telefon – som en total överraskning – besked om att han tilldelats 100000 kronor i stipendium från Sparbanksstiftelsen.

–Det känns helt fantastiskt, och naturligtvis inspirerande i mitt fortsatta arbete som idrottsledare, säger Thomas Sjöbeck.

–Det är också roligt för Nosaby som förening att det blivit så uppmärksammat, för det ger ju god PR för klubben. Snart vet nog alla i Skåne vart Nosaby ligger... säger Sjöbeck.

Thomas Sjöbeck fick motta stipendiet i samband med Skånes idrottsförbunds årsmöte i Lund i går kväll.

–Det var jag, min hustru och Lars-Erik Larsson som representant för Nosaby som åkte till Lund, berättar Thomas.

Nosaby fick en postväxel på 80000 kronor, Sjöbeck personligen en postväxel på 20000 kronor.

Av Cecilia Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons