Skandalscener när IFK mötte Anderstorp

HANDBOLL I söndags följde sex ungdomar från Anderstorp i åldern 10-15 år med till Kristianstad för att se matchen mellan IFK och Anderstorp. En match de sent kommer att glömma. Efter att ha blivit utskällda, påhoppade, nedknuffade och nertrampade av hemmapubliken fick de lämna Kristianstad. Anledning: De försökte höja stämningen i Idrottshallen genom att slå på sina trummor.
Sport • Publicerad 13 februari 2001

– Vi i styrelsen tar helt avstånd från det som hände. Jag håller just nu på att skriva en skriftlig ursäkt att skicka till Anderstorp, säger IFK-ordföranden Ingvar Edvardsson.

– Det här är för jävligt rent ut sagt.

I Anderstorp har händelsen ventilerats flitigt.

– Det är tråkigt att sånt här händer. Tyvärr var jag själv inte på plats, så jag har lite svårt att bilda mig en uppfattning av vad som hänt, säger klubbens ordförande Stefan Rydh.

–Det var ett fåtal supportrar som bråkade, så vi har absolut inget agg emot IFK Kristianstad som klubb. Vi har fått en ursäkt från deras ordförande och nu hoppas jag att det här är glömt. Det är lätt hänt att sånt här förstoras upp. Det hade gått ungefär en kvart av matchen när några få i hemmapubliken fick nog av Anderstorpsungdomarnas trummande.

De tog saken i egna händer. Började plocka ner ungdomarnas trummor och hotade med att ringa till polisen om man inte fick trumpinnarna.

– Jag hittar inte ord för det här. Varken polisen eller vaktmästarna kan slänga ut supportrarna ur hallen och jag vill definitivt inte göra det. Vi vill ju ha lite liv på läktarna, säger Edvardsson.

– Ett sånt här uppförande skadar IFK som klubb.

Men de tillresta Anderstorpssupportrarna tystnade inte. Man tog sina trumset, flaggor och tutor och bytte sida i Idrottshallen.

Men i fred fick dom inte vara.

I anda halvlek revs deras flagga ner från väggen och gömdes utanför läktaren. I samband med detta blev en pojke inknuffad i väggen.

Efter matchen blev en 13-årig flicka omkullknuffad och nertrampad.

Det var skandalscener som utspelade sig i Idrottshallen.

Inte p-å plan – utan vid sidan av. IFK Kristianstad lever inte bara farligt när det gäller det ekonomiska. Intresset för IFK minskar för varje match.

Mot Anderstorp hade 454 personer löst entré och att Kristianstad skulle vara handbollens Mekka märker man inget av.

– Kristianstadsborna är kräsna när det gäller idrott. Vi måste hitta på något för att locka publiken tillbaka, säger Ingvar.

– Jag är rädd för att det enda som hjälper är en framgång. Sen spelar säkert den ekonomiska krisen sin roll. Det är nog många som drar sig för att betala 60 kronor i inträde och så går pengarna till fogden.

Ingvar är säker på att IFK Kristianstad kommer tillbaka.

– Det finns ett stort intresse för handboll i stan och blir det lite positivt i IFK så kommer publiken att komma tillbaka och vi får lite liv i luckan igen.

Anderstorps ordförande Stefan Rydh vill gärna som avslutning skicka en hälsning till IFK-fansen.

– Vi ser fram emot matchen i Anderstorp. Ni hjärtligt välkomna och ta gärna med er trummorna.

Hallen rymmer 400 personer och det är alltid fullt tryck på läktarna.

Där är både trummor och hejaramsor tillåtna.

Av Jonas Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.