Annons

Skidsensationen får plats i SOK:s satsning

Coronapandemin försenade uttagningen, men nu har Sveriges olympiska kommitté tagit ut tio nya vinteridrottare till sitt topp- och talangprogram.
Bland dem sprintcupsegrarinnan Linn Svahn.
Olympiskt • Publicerad 3 september 2020
Linn Svahn under skidträning i skidtunneln i Torsby i augusti.
Linn Svahn under skidträning i skidtunneln i Torsby i augusti.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att skidstjärnan inte sedan tidigare var med i SOK:s topp- och talangprogram visar hur överraskande och snabbt hon slog igenom i vintras.

Svahn tog sin första seger i världscupen i december i fjol och den 20-åriga sprintspecialisten tog ytterligare två segrar, samt fyra andra pallplatser, den senaste säsongen. Det gav henne segern i sprintvärldscupen.

Annons

SOK har tagit ut tio talanger där man ser långsiktigt, mot OS i Italien 2026, för sju av dem.

"Positivt att vi får möjlighet att satsa på ytterligare tio unga aktiva mot framtida OS. De får ett behovsprövat och skräddarsytt stöd för att nå världstoppen", säger verksamhetschefen Peter Reinebo.

"SOK ska bidra till att de aktiva får en satsning som gör det möjligt att nå världstoppen oavsett idrott och vinna medaljer i många idrotter."

De tre något äldre uttagna är alpinåkarna Kristofer Jakobsen och Sara Hector samt skicrossåkaren Alexandra Edebo. För dem ser SOK en satsning mot de kommande olympiska spelen i Peking 2022.

På grund av coronapandemin kunde inte talangselekteringen för vinteridrottare göras mer än i begränsad omfattning i våras. I stället hölls uttagningen på Bosön i slutet av augusti.

Genom att vara med i topp- och talangprogrammet får de aktiva, totalt cirka 200, ekonomiskt stöd samt möjlighet att dra nytta av SOK:s resursteam inom bland annat kosthållning, prestationspsykologi, fysrådgivning, medicin samt utveckling som prestationsanalys och motståndaranalys.

Fakta: De tio nya i topp-och talangprogrammet

Linn Svahn, skidor, Emma Ribom, skidor, Sara Rask, alpint, Felix Monsén, alpint, Kristofer Jakobsen, alpint, Sara Hector, alpint, Alexandra Edebo, skicross, David Mobärg, skicross, Albin Holmgren, puckelpist, Martin Ponsiluoma, skidskytte.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons