Annons

Skyttekungen Johan Paulsson har överraskat alla – inte minst sig själv

FOTBOLL STOCKHOLM. Anfallaren Johan Paulsson brände frilägen så de gråa hårstråna hos publiken på Eyravallen blev fler och fler. Mittfältaren Johan Paulsson leder den allsvenska skytteligan.
Sport • Publicerad 19 september 2001

–Jag vet inte riktigt vad som har hänt, säger han.

Hade du frågat vilken Örebrosupporter som helst innan säsongen om Johan Paulsson skulle leda den allsvenska skytteligan bara några få omgångar från slutet hade du fått ett skratt till svar.

Annons

Möjligtvis skulle de tycka att du var tokig.

–Ja, utdelningen har inte varit den bästa tidigare, särskilt inte ifjol. Men nu har det lossnat lite, säger han med illa dold blygsamhet. Sedan Niklas Skoogs plötsliga övergång från Örebro till Malmö har den förre Kalmar- och Helsingborgsspelaren Paulsson gjort åtta mål på sju matcher – och leder den allsvenska skytteligan med sina tolv mål.

Inte illa för en 30-åring som ifjol bara fick in fem mål på hela säsongen, men hade mångdubbelt fler frilägen.

–Det var helt otroligt. Det sätter sig i huvudet när man bara missar hela tiden. Men jag har alltid sagt att jag hellre kommer fri fem gånger och missar alla, än inte kommer fri någon gång alls. Då känner jag i alla fall att jag är med i matchen.

Tränaren Mats Jingblads genidrag var att övergå från 4–3–3 till mer konventionella 4–4–2 och lät Paulsson ta klivet ner till mittfältet. Därmed försvann lite press, lite tankar på varför inte bollen gick in.

Djupledslöpningarna är kvar – men plötsligt trillar bollarna in.

–Man har alltid en press på sig, men den minskade kanske lite grann när jag tog klivet ner. Som mittfältare kan man göra en bra match även om man inte gör mål, som anfallare är det svårare, säger han. Trots Paulssons kanonform har Örebro inte riktigt motsvarat förväntningarna i år.

En niondeplats och bara åtta poäng från kvalplats är en liten missräkning.

–Vi har varit lite stabbiga bakåt och släppt in mycket mål på slutet. Jag såg någon statistik som visade att om vi bara hade hållit tätt de sista fem minuterna hade vi nästan lett serien. Och det håller inte på den här nivån, säger Paulsson.

Kontraktet går ut efter säsongen och än vet han inte var han kommer att spela nästa år. Men som skytteligaledare lär förhandlingsläget vara bra.

–Ser man krasst på det så är det så. Om jag bara hade gjort ett mål nu så hade man varit lite orolig att vad man ska göra nästa år, men nu sitter jag inte i sjön direkt.

Av Niclas Johansson, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons